Yleistä

Kohdunkaulan syöpä on maailmanlaajuisesti yleisin ja Suomessa kolmanneksi yleisin gynekologinen syöpä. Vuosittain todetaan 150–175 uutta tapausta. Kohdunkaulasyövän ilmaantuvuus on suurinta 30–39-vuotiailla naisilla. Toinen, pienempi ilmaantuvuuspiikki on yli 60-vuotiailla naisilla.

Kohdunkaulan syövän esiintyminen on pienentynyt 1960-luvusta lähtien yli 80 % papaseulontojen vuoksi. Vaikka uusien tapausten kokonaismäärä on edelleen pienentynyt, on viimeisten 15 vuoden aikana todettu kohdunkaulan syövän lisääntyneen 30–35-vuotiaiden ikäryhmässä. HPV-virus (papilloomavirus) on merkittävä tekijä kohdunkaulan syövän kehittymisessä. Muita riskitekijöitä ovat varhainen yhdyntöjen alkamisikä, lukuisat seksipartnerit, muut gynekologiset tulehdukset sekä tupakointi.

Kohdunkaulan syövän oireet

Poikkeava verinen vuoto, erityisesti yhdynnän jälkeinen, on kohdunkaulan syövän varhaisoire. Verinen tai pahanhajuinen valkovuoto voi joskus olla syövän ensioire. Myöhäisessä vaiheessa voi esiintyä alavatsakipua, ristiselkäsärkyä ja virtsaoireita. Varhaisvaiheen kohdunkaulan syöpä saattaa löytyä rutiinikäynnillä papakokeesta.

Kohdunkaulan syövän toteaminen

Gynekologinen tutkimus ja irtosolunäyte (papakoe) ovat perustutkimukset. Kolposkopia ja sen yhteydessä otettavat koepalat varmistavat diagnoosin. Levinneisyystutkimuksina voidaan tehdä ultraäänitutkimus ja lantion alueen magneettitutkimus.

Kohdunkaulan syövän hoito

Leikkaus on hoidon kulmakivi. Leikkauksen laajuuden ratkaisee syövän koko ja levinneisyys. Useimmiten kohtu joudutaan kokonaisuudessaan poistamaan, mutta nuorella naisella voidaan munasarjat jättää paikalleen. Poikkeustapauksissa tehdään ns. säästävä leikkaus (trakelektomia), jos syöpä on aivan paikallinen ja raskauden mahdollisuus halutaan säilyttää. Silloin seuranta on erityisen tarkkaa. Pidemmälle levinneissä tapauksissa hoidoksi annetaan sädehoito ja solunsalpaajia.

Jos kohdunkaulan syöpä on alkuvaiheessaan eli kohtuun rajoittunut, on viiden vuoden kuluttua elossa 90 % syöpään sairastuneista. Jos sairauden toteamisen yhteydessä syöpä on jo levinnyt laajemmalle kudoksiin, viiden vuoden kuluttua elossa on 20–30 % potilaista.

Kohdunkaulan syövän ehkäisy

Koska papilloomavirus on merkittävä syy kohdunkaulan syövän kehittymisessä, on tärkeää käydä seulontakutsujen mukaisissa kohdunkaulan syövän tutkimuksissa. Jos tulehduksia tai solumuutoksia (ks. Kohdunkaulan syövän esiasteet) todetaan, ne on hyvä hoitaa lääkärin ohjeiden mukaisesti. Papilloomaviruksen tarttumista ja muita gynekologisia tulehduksia voi ehkäistä välttämällä tilapäisiä sukupuolisuhteita ja käyttämällä yhdynnässä kondomia. Myös tupakointi suurentaa vaaraa sairastua kohdunkaulan syöpään.

Uudet HPV-rokotteet ehkäisevät kohdunkaulan syövän esiasteita (ks. Papilloomavirus (HPV) ja kondylooma naisella) ja täten kohdunkaulan syöpää.

Lisää tietoa gynekologisista syövistä

Gynekologiset syövät -potilasverkosto.

Kirjallisuutta

  1. Makkonen P, Pankakoski M. Kohdunkaulasyövän seulonnan aloitus ja lopetus - minkä ikäisiä kannattaa seuloa? Duodecim 2019;135(19):1898-903.
  2. Mäenpää J, Jakobsson M, Nieminen P, Pakarinen P. Ulkosynnyttimien, emättimen ja kohdunkaulan kasvaimet. Kirjassa: Tapanainen J, Heikinheimo O, Mäkikallio K (toim.). Naistentaudit ja synnytykset. Kustannus Oy Duodecim 2019, s 280-284.
  3. Mäenpää J, Wigren T. Kohdunkaulasyövän hoito. Duodecim 2014;130(16):1607.
  4. Käypä hoito -suosituksen potilasversio.