Miestyyppinen kaljuuntuminen (alopecia androgenetica) alkaa ohimoilta tai päälaelta. Hiukset harventuvat hiljalleen niin, että lopulta koko päälaki on kalju (kuvat ja ). Korvallisilta tai takaraivolta hiukset eivät harvene. Hiuskarvat myös ohentuvat. Kyseessä on perinnöllinen taipumus. Kaljuuden geenejä on käytännöllisesti katsoen kaikilla suomalaisen geeniperimän omaavilla miehillä ja ainakin kolmella neljästä naisesta. Kaljuuntumisprosessissa on mukana mieshormoneja, androgeeneja. Miestyyppinen kaljuuntuminen liittyy usein päänahan hilseilyyn ja tali-ihottumaan .

Kuva

Miestyyppisen kaljuuntumisen kehittyminen. Miestyyppisen kaljuuntumisen (alopecia androgenican) kehittyminen miehillä.Lähde: Hannuksela M. Androgeneettinen kaljuuntuminen. Kirjassa: Hannuksela M, Karvonen J, Reunala T, Suhonen R (toim.). Ihotaudit. Kustannus Oy Duodecim 2011, s. 211-3. Piirros: Krista Partti.

Kuva

Alopecia androgenetica. Alopecia androgenetica on miehillä (mutta myös vanhemmilla naisilla) esiintyvä yksi hiusten määrän ja jakauman variantti. On suhteellista, pitääkö sitä tautina.

Oireet

Miehiltä hiukset alkavat lähteä joskus jo ennen 20. ikävuotta. Ohimolahdekkeet syvenevät, ja päälaki alkaa pilkottaa hiusten lomasta. Hiustenlähdön nopeus vaihtelee henkilöittäin. Hiuskatoa ei huomata, sillä hiusaiheet surkastuvat yleensä saman tien eikä uudiskasvua esiinny samaan tapaan kuin naisilla.

Taudin toteaminen

Hiukset lähtevät yleensä niin hitaasti, ettei sitä voi todeta tukistustestillä (ks. Hiustenlähtö) tai muulla objektiivisella keinolla. Kaljuuntumisen asteen kirjaamiseksi miesten kaljuuntuminen jaotellaan 5 tai 8 asteeseen.

Itsehoito

Tärkein hoito on hiusten pesu päivittäin tai ainakin joka toinen päivä. Pestessä on hyvä käyttää apteekista saatavaa ketokonatsolisampoota tai muuta hilsesampoota 1–2 kertaa viikossa; muuten sampoon laadulla ei ole väliä. Tiheä pesu pitää päänahan mikrobimäärän alhaisena ja vähentää sitä kautta tulehdusta ja samalla hiusten irtoamista.

Kahdesti päivässä päänahkaan laitettava 5-prosenttinen minoksidiililiuos vähentää hiustenlähtöä ja jopa kasvattaa uusia hiuksia osalla käyttäjistään, sitä varmemmin, mitä nuorempi henkilö on kyseessä. Hoidon on kuitenkin jatkuttava kuukaudesta ja vuodesta toiseen, jos tahtoo hyvän tuloksen säilyvän. Tali-ihottuman aiheuttamaa tulehdusta voi tarvittaessa hoitaa hydrokortisonilinimentillä joitakin viikkoja yhteen mittaan.

Paljastuva päälaki on altis aurinkovaurioille. Iho on muistettava suojata ultraviolettisäteiltä päähineellä tai aurinkosuojavoiteella.

Milloin hoitoon?

Jos kaljuuntuva henkilö kokee hiustenlähdön henkisesti vaikeaksi eikä itsehoidosta ole riittävää hyötyä, voi hakeutua lääkäriin. Hiusjuuren androgeenireseptoreihin vaikuttava, suun kautta otettava finasteridi lopettaa useilla hiustenlähdön ja kasvattaa uusia hiuksia suurella osalla potilaista. Tulos on yli 30-vuotiailla parempi kuin sitä nuoremmilla. Uusia hiuksia ilmestyy päälaelle varmemmin kuin hiusrajaan ohimoille. Lääkettä kannattaa käyttää ainakin vuoden ajan, jolloin sen hyödyt voidaan arvioida ja päättää hoidon jatkosta. Finasteridilla on käyttöaihe kaljuuntumiseen ainoastaan miehille. Lääke ei kuulu Kelan korvausten piiriin, vaan tulee kokonaan itse maksettavaksi. Kaljuuntuminen alkaa uudelleen, kun lääke lopetetaan. Myös hiustensiirtoa käytetään miestyyppisen kaljuuntumiseen hoitoon.

Kaljuuntumisen ehkäisy

Tali-ihottuman ja hilseilyn hoito on ainoa keino hidastaa tukanlähtöä. Ravinnosta, ravintolisistä, vitamiineista, hivenaineista, päänahan hieronnasta tai hiustenhoitoaineista ei ole apua.

Kirjallisuutta

  1. Hyry H. Tukkaa lähtee... Suomen Lääkärilehti 2004;59(10):1037-9.
  2. Feinstein RP. Androgenetic alopecia. eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen)