Punatäplähilseily (pityriasis rosea) lienee jonkin viruksen aiheuttama sairaus, jossa 1–2 viikon sisällä vartalolle ja raajojen tyviosiin kehittyy lohenpunaisia, lievästi hilseileviä läiskiä. Ihottuma kestää kolmesta viikosta kolmeen kuukauteen. Sitä esiintyy eniten lapsilla ja nuorilla aikuisilla, mutta keski-ikäisilläkin sitä tavataan. Tauti uusiutuu harvoin. Se ei tartu.

Oireet

Punatäplähilseilyn ensimmäinen oire on tavallisesti 3–4 cm:n läpimittainen punoittava, kutiamaton tai lievästi kutiava, soikea, ohuen hilsereunuksen ympäröimä läiskä useimmiten vartalolla, ns. primaarimedaljonki. Joskus jo parin, mutta tavallisesti 5–15 päivän kuluttua vartalolle, reisiin ja olkavarsiin tulee ensiläiskän kaltaisia mutta pienempiä läiskiä puuskittain (kuva ). Kuumetta, niveloireita tai muita yleisoireita ei ole. Pientä flunssan tunnetta on noin 5 %:lla potilaista, mutta sen liittyminen punatäplähilseilyyn on epävarmaa. Kutinaa ei ole tai se on lievää. Punatäplähilseilyä esiintyy yleisimmin helmikuusta kesäkuuhun. Syksylläkin sitä on useammin kuin kesällä tai keskitalvella.

Kuva

Punatäplähilseily. Punatäplähilseily eli pityriasis rosea (ks. Punatäplähilseily), jossa iholle ilmaantuu korkeintaan lievästi kutiavia läiskiä.

Taudin toteaminen

Diagnoosi tehdään ihottuman ulkonäön perusteella. Kun läiskiä on vasta yksi, silsa on hyvä sulkea pois laboratoriossa tehtävällä sienivärjäyksellä. Lääkeihottuma, toisen asteen kuppa ja alkava psoriaasi saattavat muistuttaa laajemmalle levinnyttä punatäplähilseilyä. Verikokeita otetaan vain, jos epäillään muuta tautia kuin punatäplähilseilyä.

Itsehoito

Punatäplähilseilyä ei tarvitse hoitaa. Yksiprosenttinen hydrokortisonivoide saattaa nopeuttaa jonkin verran läiskien häviämistä.

Milloin hoitoon?

Lääkärissä käynti on tavallisesti tarpeen vain diagnoosin tekemistä varten.

Ehkäisy

Koska taudin aiheuttajaa ei varmuudella tunneta, sitä ei voi välttääkään.