Mekanismi ja syyt

Äänen käheys tai sen häviäminen kuiskaukseksi johtuu äänihuulten turpoamisesta tai niiden liikkuvuuden häiriöstä. Tämän seurauksena äänihuulten normaali avautuminen ja sulkeutuminen estyvät, ja ilmaa pääsee huulten välistä puheen kaikissa vaiheissa. Näin äänestä häviää sen normaali kirkkaus.

Ylivoimaisesti yleisin – ja ohimenevä – syy on viruksen aiheuttama kurkunpäätulehdus. Tämä voi esiintyä joko pelkästään kurkunpäähän liittyvänä oireena ja siis äänen käheytenä tai osana tavallista flunssaoireistoa. Ohimenevästi ääni voi käheytyä myös kuivumisen seurauksena esimerkiksi reippaan ripulin vuoksi.

Pitkäaikaisen äänen käheyden syitä voivat olla tupakointi tai muu altistuminen kurkunpäätä ärsyttäville aineille, pitkittynyt hengitysteiden tulehdus tai allergia sekä myös pitkäaikainen hengitysteiden hoito kortisonisuihkeilla. Harvinaisempia syitä ovat kurkunpään kasvain tai äänihuulen tai -huulten halvaus. Myös pitkäaikainen äänen käyttö tai yskiminen voivat aiheuttaa äänen väsymistä ja käheyttä. Aamuisen käheyden syynä voi olla yöllä mahalaukusta kurkunpäähän nousevien happojen aiheuttama ärsytys.

Äänihuulten oheneminen ikääntymisen myötä voi aiheuttaa sen, että äänihuulet sulkeutuvat epätäydellisesti ja ääni muuttuu käheäksi.

Voimakas ruumiillinen rasitus tai satunnainen kurkunpäätä ärsyttävä tekijä voi aiheuttaa ohimenevän toiminnallisen äänihuulisalpauksen, jonka pääoireena on tukehtumisen tunne ja hengityksen vinkuminen.

Itsehoito

Viruksen aiheuttamalle kurkunpääntulehdukselle ei ole parantavaa hoitoa eikä tehokkaita lääkkeitä, joilla tilaa voisi lievittää. Hoitona on äänen käytön säästäminen. Puhetyöläisillä tämä voi edellyttää usean päivän sairauslomaa. Höyryhengityksestä saattaa olla apua flunssan oireiden lievittämisessä ja suun ja nielun limakalvojen kostuttamisessa (ks. ohje vesipiipun käytöstä).

Lapsen hengitystä tukkeava äkillinen kurkunpäätulehdus on eri asia ja voi vaatia kiireellistäkin hoitoa.

Milloin lääkäriin

Joskus äänen käheys syntyy pitkällisen yskimisen seurauksena. Parin viikon ajan jatkuva hengitystietulehdus ja siihen liittyvä äänen käheys edellyttää lääkärin arviota mahdollisen bakteeritulehduksen selvittämiseksi.

Jos äänen käheys ilman flunssaoireita kestää yli kaksi viikkoa, on syytä hakeutua lääkäriin äänihuulten tilan tarkistamiseksi. Tämä voidaan tehdä vastaanotolla peilitähystyksenä. Jos syntyy epäilys äänihuuliin liittyvistä nystyistä tai kurkunpään seudun kasvaimesta, potilas lähetetään tarkempiin kurkunpään mikroskooppitähystystutkimuksiin.

Pelkästään liian rasittavasta äänen käytöstä johtuvan käheyden yhteydessä äänihuulissa ei havaita yleensä vikaa, mutta tilan korjaaminen voi vaatia äänihäiriöiden erikoislääkärin (foniatrin) tutkimusta ja mahdollisesti puheterapiaa. Harvinainen syy äkilliseen äänen käheytymiseen on äänihuulten halvaus. Tämä voi johtua kaulan alueella suoritetusta kirurgisesta toimenpiteestä (esimerkiksi kilpirauhasleikkaus), keuhkojen tai kaulan alueen kasvaimesta tai hermoston sairauksista. Tilan luonne selviää peilitähystyksessä. Äänihuuli on tällöin liikkumaton, ja potilas lähetetään tarkempiin tutkimuksiin.

Epäiltäessä mahalaukusta nousevien happojen ärsytystä kurkunpäässä on yleensä tarpeen tehdä ruokatorven ja mahalaukun tähystystutkimus.

Kirjallisuutta

  1. Ansaranta M. Käheys ja äänihäiriöt. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 6.1.2020.