Länkisääret ja pihtipolvet

Lapsen alaraajojen muoto muuttuu kasvun myötä. Usein vanhemmat huolestuvat, kun havaitsevat lapsellaan länkisääret (polvet ulospäin kaarella). Tämä tapahtuu tavallisesti, kun pieni lapsi alkaa nousta pystyyn ja harjoitella kävelyä vajaan vuoden iässä. Länkisäärisyys tässä vaiheessa on kuitenkin täysin normaalia. Jos tila jatkuu vielä 3-vuotiaana, on syytä hakea apua.

Tavallisesti länkisääret nimittäin muuttuvat pihtipolviksi (polvet taipuneet sisäänpäin) ensimmäisen ikävuoden jälkeen. Pihtipolvisuus on pahimmillaan noin kolmen vuoden iässä, minkä jälkeen alaraajat vähitellen suoristuvat. Jos lapsella on vielä 10-vuotiaana reilut pihtipolvet, on syytä hakea neuvoja. Säärten mahdollinen pysyvä virheasento hoidetaan aina ennen murrosikää leikkauksella.

Polvikipu

Lapsilla esiintyy tilapäistä polvien aristusta ja kipua tapaturman tai rasituksen seurauksena kuten aikuisillakin. Jos polvi näyttää ja tuntuu ulkonaisesti normaalilta ja lapsi kykenee polveensa varaamaan, tilannetta voi rauhassa muutaman päivän seurata. Yleensä polvi paranee itsestään eikä hoitoa tarvita. Lapsi saa myös rasittaa normaalisti polveaan.

Nuorilla voi esiintyä polven etuosan kipua, jonka syynä on polvilumpion rusto-osan vaurio, halkeilu, pehmenemä ja irtaantuminen luisesta alustastaan (kondromalasia). Syynä on joskus polven tapaturma, mutta usein ei syytä tiedetä. Kipu tuntuu erityisesti hyppiessä ja juostessa. Särky voi ilmaantua myös istuessa polvet koukussa autossa tai elokuvissa (cinema-oire). Usein kivut esiintyvät jaksottaisesti. Kipuilu usein helpottaa ajan myötä, mutta jos näin ei tapahdu, on syytä hakeutua lääkärin tilannearvioon ja mahdolliseen magneettikuvaukseen. Varsinaista hoitoa tilaan ei ole.

Erityisesti kouluikäisillä pojilla esiintyy pitkäaikainen polven kiputila, jota kutsutaan Osgood-Schlatterin taudiksi. Ongelmana on kipu ja tulehdus säären etu- ja yläosassa siinä kohdin, missä reisilihaksen jänne kiinnittyy sääreen. Tulehdus voi aiheuttaa kyseiseen kohtaan kyhmyn, punoitusta ja painoarkuutta. Osgood-Schlatterin tauti on yleinen rasitusvaiva, joka voi jatkua kuukausienkin ajan. Sen syntymekanismia ei täysin tunneta, mutta sitä esiintyy erityisesti urheilevilla nuorilla kasvupyrähdyksen aikaan (12−15 vuotiaina), ja kipu tuntuukin usein hyppiessä ja juostessa. Hoitona on rasituksen vähentäminen, mikä usein tarkoittaa melkoisen pitkää taukoa (vähintään 3 kk) esimerkiksi jääkiekon tai jalkapallon pelaajalle. Lupa rasitukseen annetaan useimmiten vasta sitten, kun säären kosketusarkuus on kadonnut. Levon lisäksi hoitona voidaan käyttää polvitukea. Hyvin lievissä tapauksissa voidaan urheilemista jatkaa, mutta tällöin tilan pitkittyminen on mahdollista. Vaikeissa tapauksissa voidaan hoitona käyttää jopa kipsausta 4–6 viikon ajaksi.

Kolmas pitkäaikaista kipua aiheuttava polviongelma on ns. osteochondritis dissecans, jolloin polvi varsinkin koukistettaessa särkee ja joskus jopa turpoaa. Vaivan syynä on polvinivelessä esiintyvä luunpala, joka on tavallisessakin röntgenkuvassa nähtävissä. Sen syynä epäillään olevan luun tilapäisen verenkiertohäiriön. Yleensä vaiva on niin lievä, että hoitoa ei tarvita. Toisinaan hoitona on lepo 3 kuukauden ajaksi, ja usein tila paranee odottamalla. Lasta- tai kipsihoitoa tarvitaan harvoin, ja vielä harvemmin hoitona on tähystysleikkaus.

Neljäs syy polvikipuun on erityisesti murrosikäisillä tytöillä ilmenevä epämääräinen polven kipuilu, jonka uskotaan liittyvän nopean kasvun vaiheeseen (polven kasvukipu). Kipua voi kestää muutamasta sekunnista tunteihin. Kivut voivat liittyä liikuntaan, mutta voivat esiintyä myös levossa. Tutkimukset eivät tässä tapauksessa paljasta mitään huolestuttavaa, ja kivut yleensä paranevat muutamassa viikossa tai kuukaudessa.

Polven turpoaminen

Jos lapsen polvi tai nilkka turpoaa tai alkaa punoittaa ilman, että tiedossa on selvää tapaturmaa, on aina syytä hakeutua lääkäriin. Erityisesti jos nivelvaivaan liittyy kuumetta, kyse voi olla bakteeriperäisestä niveltulehduksesta, joka vaatii tehokkaan antibioottihoidon. Polvinivel voi turvotella myös niin, että kuumetta ei ole todettavissa, mutta varsinkin aamuisin nivel tuntuu jäykältä ja aristavalta. Oireita voi olla pelkästään polvessa mutta myös nilkoissa ja joskus myös yläraajojen nivelissä. Turvotuksen lisäksi nivel saattaa tuntua lämpimältä, mutta se ei punoita. Vaiva voi jatkuu parikin viikkoa ilman, että se aiheuttaa suurempaa huolta. Kyse voi tällöin olla infektion laukaisemasta niveltulehduksesta tai alkavasta reumataudista, joten avun hakeminen on näissä tilanteissa aina aiheellista.

Kirjallisuutta

  1. Kallio P. Kasvuikäisten polvivaivat. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 10.12.2020.