Yleistä

Lapsilla esiintyy usein iltaisin alaraajojen kipuja, joita kutsutaan kasvukivuksi. Niitä ilmenee jopa puolella lapsista. Kipuja todetaan 3–12-vuotiailla lapsilla, mutta erityisesti 4–6 vuoden ikäisillä ongelma on yleinen ja siitä kärsii jopa kolmasosa lapsista. Oireet eivät siis ajoitu lapsen nopean kasvun vaiheeseen (murrosikä).

Kasvukipujen oireet ja syyt

Tyypillisesti kivut ilmaantuvat illalla nukkumaan mentäessä tai nukahtamisen jälkeen. Kolotus tuntuu molemmissa alaraajoissa lähinnä säären etupuolella, polvitaipeissa tai jalkaterissä, harvemmin reisissä.

Kivun paikka voi vaihdella illasta toiseen. Kivut esiintyvät usein jaksoittaisesti niin, että tuntemuksia voi olla useampana iltana peräkkäin, joita seuraa kivuton jakso. Kipukohtaus saattaa kestää muutamasta minuutista useaan tuntiin. Kipualueella ei ole kosketusarkuutta, tuntopuutoksia tai kyhmyjä.

Kivun syytä ei tiedetä, mutta ilmeisesti se liittyy enemmän päiväaikaiseen rasitukseen (ylirasitustila) kuin kasvamiseen.

Kasvukipujen ehkäisy

Kasvukipuja ei osata ehkäistä. Kalkin tai D-vitamiinin anto ei ehkäise kasvukipuja, vaikka niiden käyttö muuten on suositeltavaa.

Kasvukipujen itsehoito

Kipujen paras hoito on vanhempien suorittama alaraajojen hierominen tai silittäminen sekä lasten rauhoittaminen. Muita käytettyjä hoitoja ovat lämpöhauteet, lepo, paikallinen kylmähoito ja alaraajojen venyttely.

Ellei hieronta riitä, voidaan käyttää tulehduskipulääkkeitä, jotka usein auttavat. Kasvukivut eivät edellytä lääkärissäkäyntiä.

Milloin hoitoon

Jos lapselle ilmaantuu ylä- tai alaraajan luuhun kyhmy tai paikallinen kipu, joka pysyy koko ajan samassa paikassa ja pahenee painellessa, on lääkärin puoleen syytä kääntyä.

Lääkärin arvio on tarpeen myös, jos kipuun liittyy ihon punotusta, kuumotusta, nivelarkuutta, nivelturvotusta, lihasten toimintahäiriötä, ontumista tai yleisoireita, kuten kuumetta tai väsymystä.

Jalkakipujen esiintyminen alle 3-vuotiaalla lapsella edellyttää lääkärikäyntiä.

Kirjallisuutta

  1. Arikka H. Lasten kasvukivut. Duodecim 2010;126:1895–1901
  2. Lahdenne P. Kasvukivut. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 30.11.2020