Punastumisella tarkoitetaan ihon hiusverisuonten äkillistä laajentumista ja sen aiheuttamaa läiskikästä punoitusta kasvoilla, kaulalla ja ylävartalolla, harvemmin muualla. Punoitus kestää minuuteista pariin tuntiin. Ennakoivana oireena on usein kuumotuksen tunne, ja punoitukseen voi liittyä myös hikoilua. Punastuminen on normaali fysiologinen ilmiö esimerkiksi liikunnan yhteydessä, mutta joskus se voi olla ihotaudin kuten ruusufinnin tai muun sairauden oire.

Fysiologinen punoitus ja vaihdevuosioireet

Lähes kaikilla kasvot alkavat punoittaa ja hikoilla kuumassa ympäristössä ja ruumiillisessa rasituksessa. Myös voimakas tunnereaktio voi aiheuttaa kasvojen punoituksen. Reaktio on autonomisen hermoston säätelemä fysiologinen ilmiö. Punoituksen voimakkuudessa on yksilöllisiä eroja, joissa perimällä on tärkeä osuus.

Tyypillisiin vaihdevuosioireisiin kuuluu kuumat aallot punoituksineen ja hikoilupuuskineen. Kuumien aaltojen mekanismia ei tunneta tarkasti. Estrogeenihoito auttaa ongelmaan.

Sosiaalisiin tilanteisiin liittyvä punoitus

Sosiaalisesti jännittävissä tilanteissa esiintyvään punoitukseen voi liittyä myös hikoilua ja vapinaa, sillä näiden kaikkien oireiden taustalla on autonominen hermosto. "Sosiaalinen" punoitus on voimakkainta nuorena ja häviää usein iän myötä. Jos oire on hyvin häiritsevä, sitä voidaan hoitaa beetasalpaajalääkkeellä, joista käytetyin on propranololi. Kaikki beetasalpaajat ovat reseptilääkkeitä. Hankalien oireiden taustalla voi olla sosiaalisten tilanteiden pelko, jota voidaan hoitaa sekä terapian että psyykenlääkkeiden avulla.

Ihosairauksiin liittyvä punoitus

Aikuisilla kasvojen punoituksen taustalla voi ollaruusufinni. Nopeasti lehahtava läiskikäs punoitus (flush) on usein taudin ensioire, ja vuosien mittaan punoitus voi muuttua pysyväksi. Flush-oire kestää iholla yleensä pidempään kuin tavallinen punastuminen.

Myös muihin ihosairauksiin, erityisesti atooppiseen ihottumaan ja tali-ihottumaan, voi liittyä kasvojen punoitusta.

Muita punoituksen syitä

Alkoholin pääasiallinen hajoamistuote asetaldehydi laajentaa ihon pintaverisuonia, mikä saa aikaan kasvojen punoitusta. Alkoholi aiheuttaa joillekin myös lehahtavan punoituksen, jonka taustalla voivat olla alkoholin aineosat tai ihosta vapautuva histamiini.

Myös lääkkeet yksin tai yhdessä alkoholin kanssa voivat aiheuttaa ihon punoitusta. Sydän- ja verenpainelääkkeinä käytetyt ACE:n estäjät ja kalsiumkanavan salpaajat aiheuttavat osalle käyttäjistään punoitusta. Bakteeritulehduksiin käytettävä metronidatsoli, erektiohäiriölääkkeet ja alkoholin vieroituksessa käytettävä antabus aiheuttavat punoituksen yhdessä alkoholin kanssa käytettynä. Atooppisen ihottuman hoitoon tarkoitettujen takrolimuusi- ja pikrolimuusivoiteiden käyttö voi alkoholin nauttimisen yhteydessä aiheuttaa punoituksen hoidetulle ihoalueelle. Pitkäkestoisen kortisonivoiteen käytön haittoihin kuuluu ihon punakkuus.

Punoituskohtausten taustalta saattaa joskus paljastua myöskilpirauhasen liikatoiminta tai tietyt harvinaiset pahanlaatuiset kasvaimet.