Sarveistappeja esiintyy noin puolella nuorista ja hiukan harvemmin aikuisilla. Haitta on lähinnä kosmeettinen, mutta oireet voivat olla häiritsevän voimakkaat muutamalla prosentilla. Taipumus kuivaihoisuuteen pahentaa oireita, ja sarveistapit ovatkin yleisempiä atooppisen taipumuksen yhteydessä.

Keratosis pilariksen oireet

Keratosis pilarista on useimmin olkavarsien ulkosivuilla (kuva ) ja reisissä, joskus myös kasvoissa tai pakaroissa. Iho tuntuu karhealta ja sarveistappien ympärillä voi olla punoittava rengas. Monella oireet pahenevat talviaikaan ja iho voi myös kutista, etenkin jos taustalla on kuivaihoisuutta. Keratosis pilaris on yleensä voimakkaimmillaan murrosiässä ja alkaa sen jälkeen vähentyä. Osalla sarveistapit häviävät kokonaan aikuisikään mennessä.

Kuva

Keratosis pilaris olkavarressa. Keratosis pilarista esiintyy yleisimmin olkavarsissa, joskus myös reisien ulkosyrjällä ja pakaroissa. Follikulaariset sarveistapit tekevät ihon karheaksi ja näppyiseksi ja iho punoittaa vaihtelevasti.

Kuva: Raimo Suhonen ja Suvi Cajanus

Punoittavaa keratosis pilarista voi olla myös poskilla korvien edustalla (kuva  ) ja kulmakaarissa. Kasvomuutoksista käytetään nimeäkeratosis pilaris atrophicans facieitaiulerythema ophryogenes, ja se voi aiheuttaa myös kulmakarvojen harvenemista.

Kuva

Keratosis pilaris poskessa (keratosis pilaris atrophicans faciei, ulerythema ophryogenes). Sarveistappeja poskessa. Iho on punoittava, karhea ja "riivinrautamainen".

Keratosis pilariksen toteaminen

Diagnoosiin riittää punakirjava, karhea iho taudin tyyppipaikoilla, etenkin olkavarsien ulkosivuilla.

Keratosis pilariksen itsehoito

Perus- ja kosteusvoiteista on jonkin verran apua. Sarveistapit pehmentyvät karbamidia (ureaa) tai muita kuorivia ainesosia sisältävillä voiteilla. Punoitukseen näillä ei ole juurikaan vaikutusta.

Milloin lääkäriin?

Lääkärissä käynti on tarpeen, jos diagnoosissa on epäselvyyttä tai jos itsehoito ei auta riittävästi. Aknen hoitoon tarkoitettuja retinoidivoiteita voidaan käyttää sarveistappien pehmittämiseen. Punoittavaa ihottumaa voidaan hoitaa lyhytaikaisesti keskivahvalla kortisonivoiteella tai takrolimuusi- tai pimekrolimuusivoiteella. Kasvojen keratosis pilarista hoidetaan joskus myös kemiallisilla kuorinnoilla tai laserilla.

Keratosis pilariksen ehkäisy

Taipumus on ainakin osittain perinnöllinen eikä sitä voi ehkäistä.