Sarveistapit (keratosis pilaris) ovat pieniä, punertavia ja karhean tuntuisia sarveistumia yleensä olkavarsien ja reisien alueella. Taustalla on nykykäsityksen mukaan karvatupen virheellinen sarveistuminen, joka aiheuttaa tulpan sen suulle. Taipumus on osin perinnöllinen. Sarveistappeja esiintyy yli puolella nuorista ja hiukan harvemmin aikuisilla. Haitta on lähinnä kosmeettinen, mutta häiritsevän voimakasta se voi olla muutamalla prosentilla. Taipumus kuivaihoisuuteen pahentaa oireita.

Oireet

Keratosis pilarista on useimmin olkavarsien ulkosivuilla ja reisissä, joskus myös kasvoissa tai pakaroissa. Iho tuntuu karhealta ja sarveistappien ympärillä voi olla punoittava rengas. Monella oireet pahenevat talviaikaan ja iho voi myös kutista, etenkin jos taustalla on kuivaihoisuutta. Keratosis pilaris on yleensä voimakkaimmillaan murrosiässä ja alkaa sen jälkeen vähentyä. Osalla sarveistapit häviävät kokonaan aikuisikään mennessä.

Punoittavaa keratosis pilarista voi olla myös poskilla korvien edustalla (ks. kuva ) ja kulmakaarissa. Kasvomuutoksista käytetään nimeä keratosis pilaris atrophicans faciei tai ulerythema ophryogenes, ja se voi aiheuttaa kulmakarvojen harvenemista.

Kuva

Keratosis pilaris poskessa (keratosis pilaris atrophicans faciei, ulerythema ophryogenes). Sarveistappeja (ks. Sarveistapit (keratosis pilaris)) poskessa. Iho on punoittava, karhea ja "riivinrautamainen".

Taudin toteaminen

Diagnoosiin riittää punakirjava, karhea iho taudin tyyppipaikoilla, etenkin olkavarsien ulkosivuilla.

Itsehoito

Perus- ja kosteusvoiteista on jonkin verran apua. Sarveistapit pehmentyvät ureaa eli karbamidia tai muita kuorivia aineosia sisältävillä voiteilla. Punoituksen vähentämiseen ei ole kelvollista hoitoa.

Milloin lääkäriin

Lääkärissä käynti on tarpeen, jos diagnoosissa on epäselvyyttä eivätkä sarveistapit vähene riittävästi ureavoiteella. Aknen hoitoon tarkoitettuja retinoidivoiteita voidaan käyttää sarveistappien pehmittämiseen. Punoittavaa ihottumaa voi hoitaa lyhytaikaisesti keskivahvalla kortisonivoiteella tai takrolimuusi- tai pimekrolimuusivoiteella. Kasvojen keratosis pilarista hoidetaan joskus myös kemiallisilla kuorinnoilla tai laserilla.

Ehkäisy

Taipumus on ainakin osittain perinnöllinen eikä sitä voi ehkäistä.