Korvalehden rusto-ihotulehduksen (kondrodermatiitti, lat.Chondrodermatitis Nodularis Helicis) oire on kipeä kyhmy korvalehdessä. Kyhmyn kohdalla on ruston ja ihon tulehdusreaktio, jonka taustalla on paikallisen verenkierron heikentyminen. Tavallisin syy on paine, jonka aiheuttaa nukkuminen aina samalla kyljellä. Kondrodermatiitin kehittymiseen vaikuttavat myös korvalehden muoto, auringon ultraviolettisäteily, paleltumat, korvalehden vammat sekä hankaus päähineen tai kuulokkeiden käyttöön liittyen.

Kondrodermatiitti on yleinen ikääntyvässä väestössä ja sitä esiintyy useammin miehillä kuin naisilla. Nuoremmilla potilailla kondrodermatiitti voi joskus liittyä autoimmuunisairauteen.

Kondrodermatiitin oireet

Kyhmy on tavallisimmin korvalehden reunassa (kuva  ), mutta se voi olla myös korvalehden keskiosan harjanteessa tai muussa ulkonevassa osassa.

Kuva

Rusto-ihotulehdus korvalehden reunassa.  Rusto-ihotulehdus (kondrodermatiitti) korvalehden reunassa. Alue punoittaa, hilseilee ja on arka kosketukselle.

Kuva: Raimo Suhonen

Aluksi kyhmy on muutaman millimetrin läpimittainen vaalea, ihonalainen kohouma. Se on tässä vaiheessa yleensä kivuton. Kun kyhmy sitten tulehtuu, sen ympäristö alkaa punoittaa ja korvalehti kipeytyy. Kyhmyn keskelle kehittyy usein rupi tai haavauma, ja kipu häiritsee yöunta. Kyhmy kasvaa muutamassa kuukaudessa tyypilliseen 4–6 mm:n kokoonsa, joskus isommaksikin, eikä sen jälkeen muutu.

Kyhmyjä on useimmiten vain yksi, mutta joillakin niitä voi olla useita.

Kondrodermatiitin toteaminen

Vaalea kyhmy korvalehden reunassa tuottaa harvoin diagnostisia ongelmia. Sen sijaan rupeutuvan tai haavautuvan kyhmyn erottamiseen ihon pahanlaatuisesta kasvaimesta, kuten tyvisolu- tai okasolusyövästä (ks. Ihon kasvaimet), tarvitaan usein koepalaa.

Kondrodermatiitin itsehoito

Paineen poisto korvalehden alueelta on tärkein hoitokeino. Nukkumisasennon vaihto, pehmeämpi tyyny tai reikätyyny voi auttaa.

Korvassa voi myös käyttää pehmikettä, jonka voi tehdä itsekin pehmeästä vaahtomuovista.

Hydrokortisonivoide voi helpottaa hieman, mutta ei korjaa tilannetta.

Milloin lääkäriin?

Lääkärin puoleen pitäisi kääntyä, kun kipu korvalehdessä häiritsee tai kun diagnoosi on epävarma.

Lääkärin hoitokeinoja ovat muun muassa vahva kortisonivoide tai kortisonin ruiskutus suoraan kondrodermatiittikyhmyyn, ihon jäädytyshoito (kryohoito) tai kyhmyn poistaminen leikkaamalla. Myös verisuonia laajentavaa nitroglyseriinivoidetta voidaan kokeilla. Osa kondrodermatiittikyhmyistä reagoi hoitoon huonosti, etenkin jos paineen poisto ei toteudu, ja vaiva voi myös uusiutua.

Kondrodermatiitin ehkäisy

Nukkumisasennon vaihtelu, pehmeä tyyny ja korvalehtien traumojen välttäminen pienentävät kondrodermatiitin riskiä.

Kirjallisuutta

  1. Marks VJ. Chondrodermatitis nodularis helicis. eMedicine(vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 16.10.2020.
  2. Juul Nielsen L ym. Therapeutic options of chondrodermatitis nodularis helicis. Plast Surg Int 2016;2016:4340168.