Korvalehden rusto-ihotulehduksen (kondrodermatiitti, lat. Chondrodermatitis Nodularis Helicis) oire on kipeä kyhmy korvalehdessä. Kondrodermatiitti on yleinen ikääntyvässä väestössä, useammin miehillä kuin naisilla. Kyhmyn kohdalla on ruston ja ihon tulehdus, jonka mekanismina pidetään paikallista verenkierron salpautumista pienten valtimoiden ahtautumisen seurauksena. Tavallisin syy on nukkuminen aina toisella kyljellä, mutta siihen vaikuttavat myös korvalehden muoto, auringon ultraviolettisäteily, paleltuminen, korvalehden vammat sekä hankaus päähineen tai kuulokkeiden käyttöön liittyen. Nuoremmilla potilailla kondrodermatiitti voi joskus liittyä autoimmuunisairauteen.

Kondrodermatiitin oireet

Kyhmy on tavallisimmin korvalehden reunassa (ks. kuva ), mutta se voi olla myös korvalehden keskiosan harjanteessa tai muussa ulkonevassa osassa.

Kuva

Rusto-ihotulehdus korvalehden reunassa. Iho-rustotulehdus (ks. Korvalehden rusto-ihotulehdus (kondrodermatiitti)) korvan reunassa. Alue punoittaa ja hilseilee sekä on arka kosketukselle.

Aluksi kyhmy on muutaman millimetrin läpimittainen, vaalea ihonalainen kohouma. Se on tässä vaiheessa yleensä kivuton eikä saa potilasta hakeutumaan lääkäriin. Kun kyhmy sitten tulehtuu, sen ympäristö alkaa punoittaa ja korvalehti tulee araksi. Kyhmyn keskelle kehittyy usein rupi tai haavauma, ja kipu häiritsee yöunta. Kyhmy kasvaa muutamassa kuukaudessa tyypilliseen 4–6 mm:n kokoonsa, joskus isommaksikin, eikä sen jälkeen muutu.

Kyhmyjä on useimmiten vain yksi, mutta joillakin niitä voi olla useita.

Kondrodermatiitin toteaminen

Vaalea kyhmy korvalehden reunassa tuottaa harvoin ongelmia taudinmäärittelyssä. Sen sijaan rupeutuvan tai haavautuvan kyhmyn erottamiseen ihon pahanlaatuisesta kasvaimesta (kuten tyvisolu- tai okasolusyövästä, ks. Ihon kasvaimet) tarvitaan usein koepalaa.

Kondrodermatiitin itsehoito

Paineen poisto korvalehden alueelta on tärkein hoitokeino. Nukkumisasennon vaihto, pehmeämpi tyyny tai reikätyyny voi auttaa.

Korvassa voi myös käyttää pehmikettä, jonka voi tehdä itsekin pehmeästä vaahtomuovista.

Hydrokortisonivoide voi helpottaa hieman, mutta ei korjaa tilannetta.

Milloin lääkäriin

Lääkärin puoleen pitäisi kääntyä, kun kipu korvalehdessä häiritsee yöunta tai kun diagnoosi on epävarma.

Lääkärin hoitokeinoja ovat muun muassa vahva kortisonivoide tai kortisonin ruiskutus suoraan kondrodermatiittikyhmyyn, jäädyttäminen nestetypellä tai kyhmyn poistaminen leikkaamalla. Myös verisuonia laajentavaa nitroglyseriinivoidetta voidaan kokeilla. Hoito ei kuitenkaan aina tuota toivottua tulosta ja vaiva voi myös uusiutua.

Kondrodermatiitin ehkäisy

Nukkumisasennon vaihtelu, pehmeä tyyny ja korvalehtien traumojen välttäminen pienentävät kondrodermatiitin riskiä.

Kirjallisuutta

  1. Marks VJ. Chondrodermatitis nodularis helicis. eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen).
  2. Juul Nielsen L ym. Therapeutic Options of Chondrodermatitis Nodularis Helicis. Plast Surg Int. 2016;2016:4340168.