Nännin ja nänninpihan ihottumat ovat naisilla yleisiä ja miehillä harvinaisia. Niitä esiintyy joskus lapsillakin, mutta tavallisemmin vasta murrosiästä lähtien. Ihottuma on useimmiten atooppista ekseemaa, ja joskus se johtuu esimerkiksi hankauksesta tai imetyksestä. Nännin tai nänninpihan ihottuma voi olla myös syövän merkki.

Atooppinen ekseema

Atooppinen ekseema voi aiheuttaa nänneihin ja nänninpihoihin äkillisesti ilmaantuvaa tai pitkäkestoista ihottumaa. Iho punoittaa, halkeilee, kutiaa ja kirvelee. Joskus ihottumaa on vain rinnoissa, mutta useimmiten merkkejä atooppisesta ekseemasta on muuallakin ihossa. Oireita on eniten murrosikäisillä ja nuorilla naisilla, mutta joskus nuorilla miehilläkin. Mieto kortisonivoide auttaa yleensä 2–3 viikon kuurina. Jos ihottuma ei siinä ajassa parane, on syytä käydä lääkärissä.

Imetys

Nännin ja nänninpihan iho voi tulehtua imetyksen aikana. Oireita voi olla toisessa tai molemmissa rinnoissa. Pesu vedellä ja miedolla saippualla muutaman kerran päivässä sekä antiseptinen mieto kortisonivoide parantavat ihottuman tavallisesti 2–3 viikossa. Jos ihottuma haittaa imetystä tai se ei parane 3 viikossa, on ihottumaa näytettävä lääkärille.

Ärsytysihottuma ja kosketusihottuma

Nännin ja nänninpihan alueella voi ilmetä ärsytysihottumaa, joka aiheutuu usein hankauksesta. Etenkin pitkänmatkanjuoksijoilla nännit hankautuvat vaatetusta vasten ja ärtyvät. Ärsytyksen voi estää laittamalla ihoteipin tai laastarin nännin ja nänninpihan päälle ennen urheilusuoritusta. Perusvoiteet ja miedot kortisonivoiteet nopeuttavat ärsytysihottuman parantumista.

Myös kosketusihottuma voi oireilla tällä alueella. Tavallisimpia kosketusallergian aiheuttajia ovat nikkeli, hajusteet ja säilöntäaineet. Ihottumaa aiheuttavia aineita pitää välttää, ja hoitona käytetään mietoja kortisonivoiteita.

Tulehdukset

Rintarauhasen tulehduksista eli mastiiteista yleisin on imetykseen liittyvä, bakteerin aiheuttama rintatulehdus. Oireita ovat rintarauhasen aristus, tarkkarajainen punoitus ja tulehduksen pahentuessa kuume. Keski-ikäisillä tupakoivilla naisilla esiintyy niin sanottua periduktaalimastiittia, joka voi olla pitkäkestoinen ja uusiutuu herkästi. Siinä maitotiehyen pinta vaurioituu johtaen tiehyen tukkeutumiseen ja tulehdukseen. Oireita ovat märkäinen erite nännistä ja nänninpihaan paikantuva tulehdus ja jopa paiseen muodostuminen.

Imetykseen liittyvän rintatulehduksen alkuvaiheessa hoidoksi riittää rinnan tyhjentäminen. Mikäli nousee kuumetta, aloitetaan viipymättä antibioottihoito. Periduktaalimastiitti hoidetaan yleensä antibiootilla ja tarvittaessa tulehduspesäke avataan. Tupakoinnin lopettaminen ehkäisee taudin uusiutumista.

Lävistykset

Nännin ja nänninpihan lävistyskoruihin liittyy infektion ja arpikeloidin vaara. Lävistyskoru voi aiheuttaa myös metalliallergiaa.

Pagetin tauti ja muut pahanlaatuiset kasvaimet

Vain toisessa rinnassa oleva tarkkarajainen, hilseilevä, kortisonivoiteisiin reagoimaton nännin ja nännipihan ihottuma voi olla syövän merkki, ja siitä pitää ottaa koepala. Kyseessä voi olla ns. Pagetin tauti, jossa rintasyöpä on levinnyt maitotiehyistä ihoon (ks. kuva ). Pagetin tauti esiintyy 1–4 %:ssa rintasyövistä. Potilas on yleensä keski-ikäinen nainen, mutta myös miehillä tautia on kuvattu (huom. luustossa esiintyvä harvinainen Pagetin tauti on eri sairaus). Pagetin tauti hoidetaan kirurgisesti perussairauden hoidon yhteydessä. Myös muut rintarauhasen syövät voivat aiheuttaa ihomuutoksia rintaan.

Kuva

Pagetin tauti rinnassa. Pagetin taudissa toisen rinnan nännin seutuun ilmestyy hilseilevä ihomuutos. Se merkitsee yleensä syöpätautia.