Atooppinen ihottuma

Atooppinen ihottuma voi aiheuttaa nänneihin ja nänninpihoihin äkillisesti ilmaantuvaa tai pitkäkestoista ihottumaa. Iho punoittaa, halkeilee, kutisee ja kirvelee. Useimmiten merkkejä atooppisesta ekseemasta on muuallakin ihossa. Oireita on eniten murrosikäisillä ja nuorilla naisilla, mutta joskus nuorilla miehilläkin. Mieto kortisonivoide auttaa yleensä 1–2 viikon kuureina. Jos ihottuma on hankalaa eikä parane paikallishoidolla, on syytä käydä lääkärissä.

Imetys

Nännin ja nänninpihan iho voi ärtyä tai tulehtua imetyksen aikana. Oireita voi olla toisessa tai molemmissa rinnoissa. Pesu, perusvoiteen käyttö ja mieto kortisonivoide parantavat ihottuman tavallisesti 1-2 viikossa. Jos ihottuma haittaa imetystä, jos se ei parane paikallishoidolla tai jos ihossa on bakteeritulehduksen merkkejä (rikkoumia, märkimistä), on aiheellista näyttää ihottuma lääkärille.

Ärsytysihottuma ja kosketusihottuma

Nännin ja nänninpihan alueella voi ilmetä ärsytysihottumaa, joka aiheutuu useimmiten hankauksesta. Etenkin pitkänmatkanjuoksijoilla nännit hankautuvat vaatetusta vasten ja ärtyvät. Ärsytyksen voi estää laittamalla ihoteipin tai laastarin nännin ja nänninpihan päälle ennen urheilusuoritusta. Miedot kortisonivoiteet ja perusvoiteen käyttö nopeuttavat ärsytysihottuman parantumista.

Myös allerginen kosketusihottuma voi oireilla tällä alueella. Tavallisimpia kosketusallergian aiheuttajia ovat nikkeli, hajusteet ja säilöntäaineet. Kosketusihottumaa aiheuttavia aineita pitää välttää, ja tarvittaessa hoitona käytetään mietoja kortisonivoiteita.

Tulehdukset

Rintarauhasen tulehduksista eli mastiiteista yleisin on imetykseen liittyvä, bakteerin aiheuttama rintatulehdus. Oireita ovat rintarauhasen aristus, tarkkarajainen punoitus ja tulehduksen pahentuessa kuume. Imetykseen liittyvän rintatulehduksen alkuvaiheessa hoidoksi riittää rinnan tyhjentäminen. Mikäli nousee kuumetta, aloitetaan viipymättä antibioottihoito.

Keski-ikäisillä tupakoivilla naisilla esiintyy niin sanottua periduktaalimastiittia, joka voi olla pitkäkestoinen ja uusiutuu herkästi. Siinä maitotiehyen pinta vaurioituu johtaen tiehyen tukkeutumiseen ja tulehdukseen. Oireita ovat kipu, märkäinen erite nännistä, nänninpihaan paikantuva tulehdus ja jopa paiseen muodostuminen.

Periduktaalimastiitti hoidetaan antibiootilla ja tarvittaessa tulehduspesäke avataan. Hoidon jälkeen on syytä tehdä mammografiakuvaus rintasyövän poissulkemiseksi. Tupakoinnin lopettaminen ehkäisee taudin uusiutumista.

Lävistykset

Nännin ja nänninpihan lävistyskoruihin liittyy infektion ja arpikeloidin vaara. Lävistyskoru voi aiheuttaa myös kosketusallergiaa.

Rinnan Pagetin tauti ja muut pahanlaatuiset kasvaimet

Vain toisessa rinnassa oleva tarkkarajainen, hilseilevä, kortisonivoiteisiin reagoimaton nännin ja nännipihan ihottuma voi olla syövän merkki. Kyseessä voi olla Pagetin tauti, jossa rintasyöpä on levinnyt maitotiehyistä ihoon (ks. kuva ). Pagetin tautia esiintyy 1–4 %:ssa rintasyövistä. Potilas on yleensä keski-ikäinen tai sitä vanhempi nainen, mutta tautia on kuvattu myös miehillä. Pagetin tauti diagnosoidaan koepalalla ja hoidetaan kirurgisesti perussairauden hoidon yhteydessä. Myös muut rintarauhasen syövät voivat aiheuttaa ihomuutoksia rintaan.

Kuva

Pagetin tauti rinnassa. Pagetin taudissa toisen rinnan nännin seutuun ilmestyy krooninen, hoitoresistentti ihomuutos. Muutoksen taustalla on yleensä rintasyöpä.