Tuhkarokkovirus kuuluu kaikkein tarttuvimpien virusten joukkoon. Ennen rokotusten käyttöönottoa käytännössä kaikki sairastivat tuhkarokon lapsena. WHO on edelleen pitänyt tuhkarokon kymmenen suurimman tartuntatautiuhan listalla.

Tuhkarokon itämisaika tartunnasta oireiden alkuun on 9–11 päivää. Tartunta tapahtuu sekä kosketuksesta että ilman välityksellä pienissä hengitystieperäisissä eritepisaroissa. Tartuttava aika alkaa jo vuorokautta ennen ensioireena olevaa kuumetta ja neljä päivää ennen ihottuman ilmaantumista ja jatkuu neljä päivää ihottuman alun jälkeen.

Ajankohtaista tietoa tuhkarokkotilanteesta: ks. THL:n sivusto.

Oireet

Ensioireita ovat kuume, nenän vuotaminen ja silmien punoitus. Ensioireiden jälkeen alkaa ihottuma 3–5 päivän kuluttua. Ihottuma on punaläiskäinen, ja pilkkujen ympäristö on kalpeahko. Ihottuma alkaa korvien seudusta, kaulan sivuilta ja otsasta (kuva ). Se etenee vartalolle ja viimeiseksi raajoihin. Ihottuma kestää keskimäärin runsaan viikon ajan. Tuhkarokolle tyypillisiä ovat poskien limakalvoilla näkyvät vaaleanpunaiset, keskeltä sinivalkoiset täplät (Koplikin täplät). Helpoimmin tuhkarokon voi sekoittaa vihurirokkoon tai lääkeaineallergiaan.

Kuva

Tuhkarokko. Tuhkarokkoihottuma lapsen kasvoilla ja ylävartalolla

Tauti todetaan sille ominaisen ihottuman perusteella ja varmistetaan veren vasta-ainetutkimuksella. Tavallisimmin tuhkarokko on lievä ja itsestään viikossa paraneva sairaus. Siihen liittyy kuitenkin komplikaatioita. Tavallisimmat lisätaudit ovat itse viruksen tai jälkitautina bakteerin aiheuttamat välikorvatulehdus (7–9 %:lla) ja keuhkokuume (1–6 %:lla ). Tuhkarokkovirus voi vahingoittaa keskushermostoa. Pelätyin komplikaatio on aivotulehdus, jonka saa noin yksi tuhannesta. Sen oireet alkavat noin viikon kuluttua muiden oireiden alusta. Noin joka tuhannes menehtyy tautiinsa. Suurimmassa vaarassa ovat aivan pienet ja rokottamattomat lapset. Tuhkarokkoon ei ole olemassa lääkettä. Rokote on ollut laajassa käytössä Suomessa jo vuodesta 1975 lähtien. Tuhkarokon sairastaminen antaa elinikäisen immuniteetin.

Esiintyvyys ja rokotukset

Tuhkarokko on edelleen suuri uhka lapsille etenkin köyhissä maissa (ks. WHO:n raportti, s. 6–7). Vaikka vuonna 2014 maapallon väestöstä 85 % oli rokotettu tuhkarokkoa vastaan, todettiin vielä yli 100 000 tämän taudin aiheuttamaa lapsen kuolemaa. Lukumäärä oli kuitenkin vain viidesosa vuonna 2000 kuolleiden määrästä. WHO arvioi, että 2000-luvulla rokotukset ovat säästäneet 17 miljoonan lapsen hengen.

Tuhkarokkorokotus saadaan lapsena osana MPR-kolmoisrokotetta. MPR-rokotusten aloittaminen 12–18 kuukauden ikäisille vuonna 1982 käytännöllisesti katsoen hävitti tuhkarokon Suomesta 1990-luvun puoleen väliin mennessä. Yksittäisiä tuhkarokkotapauksia tai pieniä tautiryppäitä esiintyy kuitenkin vuosittain rokottamattomien joukossa. Tuhkarokon suuren tarttuvuuden vuoksi maan pitäminen taudista vapaana vaatii, että 97 % syntyvistä lapsista saa rokotuksen. Tämä toteutuu Suomessa keskimäärin, mutta alueellisia eroja on.

2010-luvulla useassa Keski- ja Itä-Euroopan maassa on esiintynyt lisääntyvästi tuhkarokkoepidemioita kiinteissä yhteisöissä, kuten kouluissa, uskonnollisissa yhteisöissä tai joidenkin alakulttuurin edustajien parissa. Vuoden 2017 alusta lähtien Euroopassa on todettu noin 1 000 tuhkarokkotartuntaa kuukausittain, eikä määrä ole vähentynyt vuoden 2018 ja 2019 aikana. Vain joka kymmenes tauti oli henkilöllä, joka oli saanut tuhkarokkorokotuksen. Vuoden 2018 aikana 35 Euroopassa sairastunutta on kuollut ja huhtikuuhun 2019 mennessä vielä neljä lisää. Suurin ryhmä on ollut alle 1-vuotiaat rokottamattomat lapset. Myös useat hoitohenkilökunnan edustajat ovat sairastuneet.

Eniten tapauksia EU:ssa on vuoden 2018 alusta vuoden 2019 puoliväliin mennessä todettu Italiassa (1 494), Ranskassa (1 366) ja Romaniassa (1 220). Yli 500 tapausta on ollut myös Puolassa, Bulgariassa, Liettuassa, Britanniassa ja Tšekissä. Monet näistä ovat maita, joihin suomalaiset tekevät runsaasti matkoja. Puolet sairastuneista on ollut alle 15-vuotiaita ja kolmasosa alle 5-vuotiaita. Lähes 90 %:lla on ollut puuttuva rokotussuoja, mikä kertoo rokotusten hyvästä suojatehosta. Huonoin tilanne Euroopassa on kuitenkin Ukrainassa, jossa vuoden 2019 viiden ensimmäisen kuukauden aikana on todettu jo 54 000 tuhkarokkoa ja 17 sen aiheuttamaa kuolemaa.

Suomessa tuhkarokko aiheutti vuonna 2018 viidentoista henkilön sairastumisen ja alkuvuonna 2019 jo kymmenen. Tapaukset ovat olleet yksittäin ulkomailta tuotuja eivätkä levinneet perhepiirin ulkopuolelle. Vakavia tauteja ei ilmennyt.

Epidemiat käynnistyvät siten, että virus pääsee leviämään joukossa, jossa on riittävä määrä rokottamattomia lapsia. Silloin kaikki, joita ei ole rokotettu, ovat vaarassa sairastua. Näissä epidemioissa on ollut satoja tai tuhansia sairaustapauksia, ja tautien joukossa on ollut vammauttavia aivotulehduksia ja kuolemiakin. Tauti voi levitä Suomessakin, koska kolmasosassa kunnista on asukkaista rokotettu vähemmän kuin väestön suojaan vaadittava 95 %. Tätä matalampi rokotuskattavuus Suomessa on todettu Päijät-Hämeessä (91 %) sekä Pohjanmaalla ja Ahvenanmaalla. Ruotsissa käytävä keskustelu on voinut vaikuttaa kahteen viimeksi mainittuun. Myös Suomessa on esitetty sosiaalisessa mediassa ja yleisötilaisuuksissa virheellistä tietoa koskien rokotuksen hyötyjen ja haittojen suhdetta.

THL kehottaa erityisesti matkaajia huolehtimaan tuhkarokkorokotuksista. Italiassa ja joissakin muissa Euroopan maissa on suunniteltu aloitettavaksi käytäntö, jossa tuhkarokkorokotus on lapsille pakollinen tai ainakin rokottamattomuus estää pääsyn esimerkiksi päivähoitoon. Suomessa tällaista ei suunnitella, vaikka uhka vakavaksi arvioidaankin.

Milloin hoitoon?

Aina, jos epäilee lapsellaan tai itsellään tuhkarokkoa, on syytä ottaa yhteys terveydenhuoltoon. Jos tauti osoittautuu tuhkarokoksi, sairastuneen kanssa samoissa tiloissa olleet on etsittävä ja suojattava rokotuksella ne, jotka eivät ole sairastaneet tuhkarokkoa tai joita ei ole jo rokotettu. Näin voidaan ehkäistä epidemioita.

Ehkäisy

Matka maahan, jossa tuhkarokko on edelleen väestössä yleinen (mm. laajalti kehitysmaissa) tai maahan, jossa on todettu epidemia, aiheuttaa sairastumisriskin niille, joita ei ole rokotettu. Rokotussuoja on syytä varmistaa erityisesti matkustettaessa pidemmäksi aikaa riskimaihin (ks. WHO:n raportti, s. 6–7). Nyt, kun tuhkarokkotilanne on vaikeutunut useassa Euroopankin maassa, THL on kehottanut harkitsemaan 6–12 kuukauden ikäistenkin lasten rokottamista. Suomen ohjelmassahan tämä rokotus saadaan vasta 12–18 kuukauden iässä. Tauti on vakavin juuri pikkulapsilla. Myös hoitohenkilökunnan rokotuksia painotetaan. Suomessa vuosien 1965 ja 1975 välillä syntyneillä voi olla huono suoja, kun he eivät ole välttämättä sairastaneet tautia eivätkä saaneet rokotusta. Rokotus on kaikille maksuton.

MPR-rokotus on hyvin turvallinen. Pienelle osalle (noin 5 %:lle) tulee kuumereaktio ja joillekin lievä tuhkarokkomainen ihottuma. Tila on viaton, eivätkä reaktion saaneet tartuta tautia. 1990-luvun lopulla kohistiin MPR-rokotuksen mahdollisesta yhteydestä autismiin. Tämä perustui yhteen virheelliseen tutkimukseen, eikä tällaista epäilyä asiantuntijoiden mukaan enää ole.

Koska tuhkarokko on vaarallinen etenkin pienille lapsille, tuhkarokon ehkäisyyn käytetään paljon vaivaa. Yksittäisenkin tuhkarokkopotilaan ympäristöstä haetaan kaikki sairastavan lähellä olleet, ja näiden joukosta etsitään rokottamattomat henkilöt mahdollista rokotusta ja terveyden seuraamista varten. Samassa huoneessa tai kulkuvälineessä olokin aiheuttaa tuhkarokon tartuntariskin. Yksi taudin tapaus johtaa usein satojen henkilöiden etsimiseen ja rokotuksiin.

Lisää tietoa tuhkarokosta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL): Tuhkarokko

THL:n tiedote 3.5.2018: Alle vuoden ikäinen ulkomaille matkustava lapsi saattaa tarvita MPR-rokotuksen

Peltola H. Tuhkarokko - unohtuva uhka. Duodecim 2018;134:705-13