Keskiselän kutina, notalgia paraesthetica, on diagnoosina harvinainen mutta oireena melko yleinen tuntohermojen toimintahäiriö. Se on kiusallinen ja pitkäkestoinen vaiva, jota lääkäri ei sen enempää näe silmillä kuin pysty toteamaan koepalalla tai laboratoriokokeella. Keskiselän kutinaa on eniten keski-ikäisillä ja useammin naisilla kuin miehillä. Se luetaan ns. neuropaattisiin tiloihin, ja taustalla on todennäköisesti niskarangan alueen hermopinne.

Oireet

Taudin nimen mukaisesti pääoire on kutina, jonka painopiste on toisen lapaluun reunalla tai alapuolella. Kutinan lisäksi oireena voi olla pistely, polttelu ja kosketusherkkyys. Oireet voivat olla ajoittaisia, ja yleensä ne ovat voimakkaimmillaan iltaisin.

Taudin alkuvaiheessa ihossa ei näy eikä tunnu mitään tavallisuudesta poikkeavaa. Raapimisen ja kyhnytyksen seurauksena iho tummuu ja paksuuntuu vähitellen (kuva ).

Kuva

Keskiselän kutina. Keskiselän kutina on pitkällinen kutinaoire yläselässä lapojen välissä. Kutisevan kohdan raapiminen paksuntaa ihon ja se muuttuu rusehtavaksi. Iholla voi tuntua myös pistelyä tai kosketusherkkyyttä. (kuva Raimo Suhonen)Ks. Keskiselän kutina.

Taudin toteaminen

Kun keski-ikäinen henkilö valittaa kutinaa keskellä selkää, sen tulkitaan yleensä johtuvan kuivasta ihosta, tali-ihottumasta tai atooppisesta ekseemasta. Joskus potilas itse epäilee kutinan aiheuttajaksi selän alueen pigmenttiluomea tai rasvaluomea.

Keskiselän kutinassa ihossa ei alkuvaiheessa näy mitään diagnostista. Mikäli iho on raapimisen seurauksena jo tummunut ja paksuuntunut, diagnoosin asettaminen on helpompaa. Muutoin diagnoosi perustuu potilaan kertomukseen ja tuntemukseen. Jos on epäilyä niskarangasta johtuvasta hermopinteestä, otetaan tarvittaessa röntgen- tai magneettikuvia.

Itsehoito

Antihistamiinit tai muut sisäiset lääkkeet tai kortisonivoiteet eivät auta kutinaan. Jotkut hoitavat oireita kylmällä ja jotkut kuumalla, useimmat vain raapimalla tai kyhnyttämällä. Hoidoksi kannattaa kokeilla glyserolia sisältävää käsihuuhdetta (desinfektiohuuhdetta, käsidesiä). Huuhteen alkoholi viilentää ja helpottaa kutinaa ja sen haihduttua jäljelle jää glyseroli, joka estää ihoa kuivumasta. Myös mentolia sisältävät paikallishoitoaineet voivat lievittää kutinaa.

Milloin lääkäriin?

Itsepintainen, piinaava kutina saa monen hakeutumaan lääkäriin, jonka tehtäväksi jää diagnoosin asettaminen. Parantavaa hoitoa ei ole, mutta voimakkaita oireita voi lievittää muun muassa hieronnalla tai fysioterapeutin ohjaamalla liikehoidolla, akupunktiolla, botuliinitoksiiniruiskeilla tai hermokivun hoitoon tarkoitetuilla lääkkeillä. Harvoin tarvitaan kirurgisia toimenpiteitä hermopinteiden vapauttamiseksi.

Oireet voivat vaihdella ja aaltoilla, mutta ne häviävät usein itsekseen muutamassa vuodessa.

Ehkäisy

Ehkäisykeinoja ei tunneta.

Kirjallisuutta

  1. Alai AN. Notalgia paresthetica. eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 10.7.2018.