Yleistä

Keskiselän kutina, notalgia paraesthetica, on diagnoosina harvinainen mutta oireena melko yleinen vaiva. Se on niin sanottu neuropaattinen tila, jonka taustalla on tuntohermojen toimintahäiriö. Keskiselän kutinaa esiintyy lähinnä keski-ikäisillä ja iäkkäillä henkilöillä.

Keskiselän kutinan oireet

Nimensä mukaisesti keskiselän kutinan pääoire on kutina, jonka painopiste on toisen lapaluun reunalla tai alapuolella. Kutinan lisäksi alueella voi olla pistelyä, polttelua ja kosketusherkkyyttä. Oireet voivat olla ajoittaisia, ja yleensä ne ovat voimakkaimmillaan iltaisin.

Taudin alkuvaiheessa ihossa ei näy eikä tunnu mitään tavallisesta poikkeavaa. Raapimisen ja kyhnytyksen seurauksena iho tummuu ja paksuuntuu vähitellen (kuva ).

Kuva

Keskiselän kutina. Keskiselän kutina on pitkällinen kutinaoire yläselässä lapojen välissä. Kutisevan kohdan raapiminen paksuntaa ihon ja se muuttuu rusehtavaksi. Iholla voi tuntua myös pistelyä tai kosketusherkkyyttä.

Keskiselän kutinan toteaminen

Kun keski-ikäinen tai iäkäs henkilö valittaa kutinaa keskellä selkää, sen tulkitaan usein johtuvan kuivasta ihosta, tali-ihottumasta tai atooppisesta ihottumasta. Joskus potilas itse epäilee kutinan aiheuttajaksi selän alueen pigmenttiluomea tai rasvaluomea.

Keskiselän kutinassa ihossa ei alkuvaiheessa näy mitään erityistä, mutta raapimisen seurauksena iho voi tummua ja paksuuntua. Muutoin diagnoosi perustuu potilaan kertomukseen ja tuntemukseen. Jos on epäilyä niskarangasta johtuvasta hermopinteestä, otetaan tarvittaessa röntgen- tai magneettikuvia.

Keskiselän kutinan itsehoito

Antihistamiinit tai muut sisäiset lääkkeet tai kortisonivoiteet eivät auta kutinaan. Jotkut hoitavat oireita kylmällä ja jotkut kuumalla, useimmat vain raapimalla tai kyhnyttämällä. Hoidoksi kannattaa kokeilla glyserolia sisältävää käsihuuhdetta (desinfektiohuuhdetta, käsidesiä). Huuhteen alkoholi viilentää ja helpottaa kutinaa ja sen haihduttua jäljelle jää glyseroli, joka estää ihoa kuivumasta. Myös mentolia sisältävät paikallishoitoaineet voivat lievittää kutinaa.

Milloin lääkäriin?

Itsepintainen, haittaava kutina saa monen hakeutumaan lääkäriin, jonka tehtäväksi jää diagnoosin varmistaminen ja mahdollisten taustasyiden selvittely. Oireita voi lievittää muun muassa hieronnalla tai fysioterapeutin ohjaamalla liikehoidolla, akupunktiolla, botuliinitoksiiniruiskeilla tai hermokivun hoitoon tarkoitetuilla lääkkeillä.

Oireet voivat vaihdella ja aaltoilla, ja ne voivat myös hävitä itsekseen muutamassa vuodessa.

Keskiselän kutinan ehkäisy

Ehkäisykeinoja ei tunneta.

Kirjallisuutta

  1. Alai AN. Notalgia paresthetica. eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 20.2.2020.
  2. Ansari A ym. Notalgia paresthetica: treatment review and algorithmic approach. J Dermatolog Treat 2020 Jun;31(4):424-432.