Tulehdukselliset lihastaudit eli myosiitit kuuluvat yleistyneiden sidekudostautien ryhmään. Ne ovat ns. autoimmuunitauteja (ks. Autoimmuunisairaudet), joissa elimistö hyökkää omia kudoksia vastaan. Myosiiteissa ”hyökkäys” eli vasta-aineiden muodostus tapahtuu lihassoluja vastaan. Myosiitteja on useita eri tyyppejä, joista tunnetuimmat ovat monilihastulehdus (polymyosiitti) ja iho-lihastulehdus (dermatomyosiitti).

Myosiitit ovat harvinaisia, Suomessa niitä todetaan alle 50 uutta tapausta vuodessa. Tauti voi alkaa missä iässä hyvänsä, mutta yleisimmin vasta 45–70-vuotiaana. Sairastuneista kaksi kolmasosaa on naisia. Myosiittien alkusyytä ei tunneta. Kyseessä on pitkäaikainen eli krooninen sairaus.

Oireet

Monilihastulehduksen tärkein oire on hitaasti kehittyvä symmetrinen lihasheikkous. Heikkous kohdistuu pääasiassa raajojen tyviosien lihaksiin (reidet, pakarat ja hartiaseutu). Lihasheikkous vaikeuttaa näin ollen esimerkiksi tuolilta nousua ja käsien nostamista olkapäätason yläpuolelle. Myös lihasarkuutta saattaa esiintyä. Sairauteen voi liittyä yleisoireita, kuten lievää lämpöilyä ja laihtumista.

Iho-lihastulehdus eli dermatomyosiitti alkaa yleensä vaihtelevin iho-oirein. Tyypillinen ihomuutos on tummanpunainen, hieman koholla oleva ihottumaläiskä raajojen ojentajapuolella ja kämmenselissä. Iho-oireiden lisäksi esiintyy samanlaisia lihasoireita kuin polymyosiitissa.

Hoito

Lihastulehdusepäilyssä tutkitaan ensin verikokeista senkka eli lasko ja lihasentsyymipitoisuus. Sen jälkeen jatketaan lihasten magneettikuvauksella ja lihaskoepalan mikroskooppisella tutkimuksella. Myös ns. lihassähkö- eli ENMG-tutkimusta voidaan käyttää apuna taudin toteamisessa. Tärkein hoitomuoto on kortisoni (kortikosteroidi). Kortisonia käytetään tavallisesti useita vuosia. Jos se ei riitä, käytetään solunsalpaajalääkkeitä. Hoitotulokset eivät ole kovin hyviä, vaan sairaus pyrkii etenemään vuosien mittaan.

Ehkäisy

Tulehduksellisiin lihastauteihin ei tunneta ehkäisyä. Myöskään omilla elämäntavoilla ei niiden syntyyn tai taudinkulkuun voi vaikuttaa.

Käytettyjä lähteitä

Auranen M, Pettersson T. Myosiitit. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 25.6.2018.