Ientulehduksen synty ja oireet

Ientulehdus (gingiviitti) syntyy jokaiselle, jos hampaan pinnalle annetaan kertyä riittävästi bakteeripeitteitä eli plakkia. Itse asiassa tulehduksen aikaansaama ienverenvuoto on elimistön puolustusreaktio bakteerien aiheuttamaan ärsytykseen. Ienkudoksessa vapautuu erilaisia tulehdusvälittäjäaineita, ja verisuonten laajentuessa paikalle saapuu runsaasti elimistön puolustussoluja, lähinnä valkosoluja, tuhoamaan bakteereita. Hammasplakin aiheuttama ientulehdus on yleistä niin lapsilla kuin aikuisilla.

Tavanomaisen ientulehduksen lisäksi tunnetaan joitakin tiloja, joissa gingiviittiä esiintyy myös ilman runsasta plakkimäärää. Näistä tavallisin on ns. raskausgingiviitti, jonka taustalla ovat raskaudenaikaiset hormonimuutokset. Varsinkin huono suuhygienia yhdistettynä korkeaan estrogeenitasoon aiheuttaa voimakkaan tulehdusreaktion ikenissä. Ientulehduksen oireet ovat voimakkaimmillaan raskauden keskikolmanneksen aikana.

Ientulehduksen oireet

Veren pakkautuessa ienkudokseen se turpoaa ja alkaa punoittaa ja vuotaa herkästi.

Verenvuoto ikenistä hampaita puhdistettaessa paljastaa ientulehduksen. Jos hampaiden harjaus unohtuu useiksi päiviksi, tulehdus alkaa näkyä kaikkialla ienrajoissa, kun taas paikallisen ärsytyksen, kuten ienrajassa tai ikenen alla sijaitsevan hammaskiven tai paikan sauman, aiheuttama ientulehdus voi rajoittua vaikkapa vain yhden hampaan kohdalle.

Ientulehduksen omahoito

Huolellinen omahoito on niin ientulehduksen hoidon kuin ehkäisyn a ja o.

Hampaat harjataan aamuin illoin pehmeällä harjalla – kiinnitä huomio harjauskulmaan, jotta ienraja tulee puhtaaksi. Sähköhammasharjan käyttöä voi lämpimästi suositella, sillä sen käyttö näyttää parantavan puhdistustehoa.

Hammasvälit puhdistetaan päivittäin hammasväliharjalla, harjatikulla tai -langalla (väliharja on tehokkain bakteeripeitteiden poistamisessa, mutta sopivin väline riippuu hammasvälien koosta).

Sinällään ienverenvuotoa ei pidä pelätä, vaan vuotava alue pitäisi pyrkiä puhdistamaan tavanomaista useammin muutaman päivän ajan. Kun bakteeriärsytys vähenee, myös verenvuoto ikenistä loppuu tulehduksen rauhoittuessa.

Ientulehduksen hoito

Jos oireet eivät tehostetusta puhdistamisesta huolimatta lakkaa viikon sisällä, on syytä pistäytyä hammaslääkärin vastaanotolla.

Mikäli tulehdus ikenessä on kovin voimakas ja siihen liittyy arkuutta aiheuttavia haavaumia, jolloin mekaaninen puhdistus on vaikeaa, voidaan tilannetta aluksi rauhoittaa puhdistamalla hampaat kemiallisesti viikon, parin ajan klooriheksidiinihuuhteluilla. Joskus plakin kertymiseen ja sen poistamisen vaikeuteen ienrajasta saattaa olla syynä hammaskivi, karhea paikka, paikkaylimäärät, vuotava paikan sauma tms. Jotta omahoito onnistuisi, hammaslääkäri poistaa tällaiset ärsytyskohdat.

Hyvään hoitotulokseen tarvitaan ammattimaisen puhdistuksen lisäksi sitoutuminen säännölliseen hampaiden omahoitoon. Siihen tarvittavat välineet valitaan hammashoitohenkilöstön opastuksella. Hoitotulos on syytä arvioida noin kuukauden kuluttua. Ks. lisätietoa ien ja tukikossairauksien hoidosta.

Ientulehduksen ehkäisy

Ientulehdusta voidaan tehokkaasti ehkäistä säännöllisellä omahoidolla: hampaiden harjauksella aamuin illoin ja sen lisäksi hammasvälien puhdistamisella päivittäin, esimerkiksi iltapesun yhteydessä.