Suun terveydenhuollon ammattihenkilöiden tiimi hoitaa yhteistyössä ien- ja tukikudossairauksia sairastavia asiakkaita. Hammaslääkäri vastaa sairauden diagnosoinnista ja hoidon suunnittelusta. Perus- ja ylläpitohoidon tehtävistä huolehtivat hammaslääkäri ja suuhygienisti. Vaativimmat hoitotoimenpiteet kuuluvat ien- ja tukikudossairauksiin erikoistuneelle hammaslääkärille.

Perushoito

Ien- ja tukikudossairauksien perushoitona bakteeriplakki ja biofilmi sekä hammaskivi poistetaan hammas- ja juuripinnoilta käsi-instrumenteilla ja ultraäänilaitteella. Myös bakteeriplakin kiinnittymistä lisäävät täyte- ja kruunuylimäärät poistetaan ja tasoitetaan. Hoidon päätteeksi hampaat puhdistetaan siihen tarkoitetulla tahnalla ja kumikupilla ja tarvittaessa tehdään hampaiden fluorikäsittely (esim. fluorilakkaus). Mekaanisen hoidon tukena voidaan käyttää antiseptisia suunhoitoaineita joko kotona tai vastaanotolla.

Kroonisen tukikudossairauden hoitoon voi liittyä myös lääkehoito, jonka tarve arvioidaan ientaskusta otetun näytteen ja muiden hoitotietojen perusteella. Mikrobilääkehoito (antibiootti) yhdistettynä muuhun hoitoon nopeuttaa ja helpottaa hyvään hoitotulokseen pääsemistä.

Pitkälle edenneen kiinnityskudossairauden hoidoksi ei aina riitä vastaanotolla tehty ientaskujen ja juuripintojen puhdistus. Tällöin avaamalla ientä leikkauksen avulla voidaan puhdistaa syviä ientaskuja (ks. Hampaan kiinnityskudostulehdus (parodontiitti)) ja korjata luukudospuutoksia. Nykyaikaisilla hoitomenetelmillä on mahdollista saada aikaan uudiskiinnitystä tuhoutuneen kudoksen tilalle. Hoidon avulla muodostuu uutta luutukea ja säikeistä kiinnitystä. Kirurgisen hoidon tarpeen arvioi ja toteuttaa iensairauksien erikoishammaslääkäri.

Perushoitoon sisältyy myös terveysneuvonta. Terveysneuvonnassa käsitellään suuhygieniaan (ks. Hampaiden puhdistaminen, Hampaiden välipintojen puhdistus), terveelliseen ravintoon (ks. Ravinto ja suun terveys) ja elämäntapoihin liittyviä asioita, jotka ovat keskeisiä hyvän hoitotuloksen säilyttämisessä.

Ylläpitohoito

Ientulehdus (ks. Ientulehdus (gingiviitti)) on varsin yleinen, eikä välttämättä johda kiinnityskudossairauteen (ks. Hampaan kiinnityskudostulehdus (parodontiitti)). Kiinnityskudossairauden kehittymiseen liittyy usein suurentunut alttius reagoida mikrobiärsytykseen, jonka seurauksena kiinnitystä tuhoutuu. Tästä johtuen kerran sairastuneet henkilöt tarvitsevat seurantaa ja ylläpitohoitoa. Ylläpitohoidon tarkoituksena on tukea paranemista, säilyttää saavutetut hoitotulokset, ylläpitää terveyttä ja estää sairauden uusiutuminen.

Vastaanotolla ylläpitohoitoon sisältyy suun terveystarkastus ja tutkimukset, joiden perusteella tehdään tarvittavat hoitotoimenpiteet. Hampaisto puhdistetaan, silotetaan ja kiillotetaan karheat pinnat sekä tarkistetaan purenta ja tehdään tarvittaessa fluorikäsittely.

Suun terveydenhoidon ohjaus liittyy kiinteästi myös ylläpitohoitoon, sillä kotona tapahtuva päivittäinen suun terveydenhoito, kuten terveellinen ravinto, hyvä suuhygienia ja tupakoimattomuus (ks. Tupakoinnin vaikutukset suun terveyteen) ovat merkittäviä tekijöitä suun terveyden ylläpitämisessä.