Hammasvälien päivittäiseen puhdistamiseen käytetään hammaslankaa, hammasväliharjaa tai hammastikkua. Hammasvälien päivittäinen puhdistaminen vähentää hampaiden kontaktipintojen reikiintymistä.

Hampaiden välipintojen puhdistamisvälineen valintaan vaikuttaa henkilön käden motoriikka sekä hampaiden välitilan koko. Ahtaisiin hammasväleihin sopii hammaslanka, suurempiin hammasväleihin hammasväliharja tai kolmiomallinen hammastikku. Hammasväliharjat ovat ensisijainen menetelmä bakteeripeitteiden poistamiseen hampaiden väleistä, ja niiden teho on parempi kuin hammaslangan tai -tikkujen.

Hammaslangan käyttö

Hammaslankavalikoimissa on sekä vahattuja että vahaamattomia lankoja (kuva ). Lanka voi olla pyöreä, litteä, teippimäinen tai valmis noin 30 cm:n pituinen superfloss-lanka. Superfloss-langan keskiosa on superlonia ja langan toinen pää on muovitettu neulamaiseksi, jolloin sen vieminen hammasväliin on helpompaa.

Hammaslankavalikoimasta valitaan sellainen lanka, joka sopii tiiviiseen hammasväliin parhaiten. Vahattu lanka liukuu hampaiden kontaktikohdasta paremmin hammasväliin kuin vahaamaton lanka. Litteä, teippimäinen lanka sopii tiiviisiin hammasväleihin. Suurempiin hammasväleihin sopii hammaslanka, joka laajenee kostuessaan. Langassa on useita kerroksia ja karhea pinta puhdistamisen tehostamiseksi, se on myös hellävarainen ja sopii henkilöille, joilla on arat ikenet.

Lankaus suoritetaan mielellään kerran päivässä ennen hampaiden harjausta, jotta hampaiden väleistä puhdistettava bakteeripeite saadaan poistettua hampaiden pinnoilta.

Hampaiden välien puhdistuksessa hammaslanka voidaan sitoa lankalenkiksi tai langan päät voidaan kiertää keskisormien ympäri. Hammaslankaa otetaan 45 cm, suurin osa siitä kierretään löysästi keskisormien ympärille. Sormien väliin jätetään 5 cm vapaata lankaa. Langasta voi tehdä myös lenkin ja tukea sormet lenkin varaan. Lankaa pidetään kireällä peukaloiden ja etusormien avulla, ja se viedään sahaavin edestakaisin liikkein hampaiden kontaktikohdasta iennystyn viereen ientaskun pohjaan asti (kuva ).

Sahaavat edestakaiset liikkeet suoritetaan varoen vahingoittamasta ientä. Hammaslanka jännitetään kunkin hampaan ympärille C-kirjaimen muotoon ja liikutetaan sitä varoen ylä- ja alasuunnassa sekä edestakaisin hampaan pintaa pitkin, myös ienrajan alla. Sahausliikettä jatketaan, kunnes hampaan pinta on puhdas ja siirrytään iennystermän yli saman hammasvälin toisen hampaan puhdistukseen. Langan vienti voiman avulla tiukasta kontaktikohdasta saa aikaan kivuliaan haavan iennystermään, mikä estää hammasvälin puhdistamisen.

Hammaslanka voidaan viedä hampaiden välistä myös erityisellä langan kuljettajalla (kuva ). Superfloss-lanka sopii hyvin siltahampaan puhdistukseen ja kiinteän oikomiskojeen kaaren alaisten hampaiden pintojen puhdistamiseen.

Kuva

Erilaisia hammaslankoja. Teippimäinen ja litteä hammaslanka sekä superfloss-lanka. Kuva: Helena Heikka, Veikko Kähkönen.

Kuva

Hammaslangan käyttö. Hammaslanka viedään varoen hammasväliin, ettei ientä vahingoiteta. Hammaslanka jännitetään sormien ympärille ja sitä liikutetaan varovasti hampaiden välissä. Kuva: Helena Heikka, Veikko Kähkönen.

Kuva

Hammaslangan kuljetin. Hammaslanka voidaan viedä hampaiden väliin langan kuljettajalla. Kuva: Helena Heikka, Veikko Kähkönen.

Hammasväliharjan käyttö

Hammasväliharja (kuva ) sopii henkilöille, joilla on suurehko tai avoin hampaiden väli. Hammasväliharja soveltuu myös oikomiskojeiden kaarilangan alaisen hampaan pinnan puhdistamiseen. Hammasväliharjan käyttö on suositeltavaa erityisesti tukikudossairauksia sairastavilla henkilöillä.

Hammasväliharja on pienen pulloharjan näköinen, harjasosa voi olla suippeneva tai sylinterin muotoinen, harjakset ovat erittäin ohuet. Harjakset voivat olla myös pehmeää lateksitonta kumia. Ne voivat olla pinnoitetut fluorilla. Markkinoilla on myös väliharjoja, joiden harjakset on käsitelty klooriheksidiinillä. Lisäksi on olemassa erikokoisia harjoja, joista valitaan sopiva harja hammasvälitilan koon mukaan. Hammasväliharjoissa on taittuvia varsia ja harjasosia, joilla takahampaiden välit voidaan puhdistaa.

Hammasväliharjan varsi voi olla muovia tai metallia. Metallivartisia ei suositella implanttihampaiden välien puhdistamiseen, koska ne voivat naarmuttaa implantin pintaa. Hammasväliharjaa ei saa käyttää ahtaaseen hammasväliin, koska se vaurioittaa hampaan kaula-alueen pintaa.

Hammasväliharjaa käytetään kuten hammastikkua (kuva ). Se viedään puhdistettavaan hammasväliin kontaktikohdan alapuolelle ja kummankin hampaan pinnat hangataan puhtaiksi. Väliharja viedään hammasväliin kevyesti painaen. Mikäli väli on liian ahdas, harjaa ei saa painaa väkisin vaan valitaan pienempi väliharja.

Hammastikun käyttö

Hammasvälin puhdistamiseen tarkoitettu hammastikku on poikkileikkaukseltaan kolmiomallinen. Tikkuja on erikokoisia, -mallisia ja eri materiaaleista valmistettuja. Muoviset hammastikut ovat kovempia ja kapeampia kuin puiset. Pyöreät hammastikut eivät sovellu hammasvälien puhdistamiseen, koska hampaiden välitila on kolmion mallinen, joten pyöreä tikku ei puhdista hampaiden pintoja.

Hammasväli on riittävän suuri hammastikun käytölle, kun hammastikun kärki tulee hampaiden välistä suun sisäpuolelle. Puinen hammastikku voidaan kastella ennen tikutusta, jolloin siitä tulee sitkeämpi eikä se katkea tai rikkoonnu niin helposti kuin kostuttamaton tikku.

Hammastikusta pidetään keskeltä kiinni, jotta se ei katkea, kun se viedään hammasväliin (kuva ). Hammastikku viedään hampaiden kontaktipisteen alapuolelle leveä kanta ientä vasten ja hangataan kunkin hammasvälin hampaiden pintoja useita kertoja varmistaen, että molempien hampaiden pinnat puhdistuvat. Hammastikkua ei pidä käyttää liian suurella voimalla, ettei se vaurioita hampaan kaula-alueen pintaa.

Kuva

Hammasväliharjamalleja. Kuva: Jukka Pääkkönen.

Kuva

Hammasväliharjan käyttö. Hammasväliharjaa liikutetaan hammasvälissä samaan tapaan kuin hammastikkua. Hammasväliharjaa liikutetaan varoen, ettei hampaan pintaa vaurioiteta. Kuva: Helena Heikka, Veikko Kähkönen.

Kuva

Hammastikun käyttö. Hammastikusta pidetään tukevasti kiinni ja se viedään hammasväliin leveä kanta ientä vasten. Kuva: Helena Heikka, Veikko Kähkönen.