Markkinoilla on useita suuvesiä, joilla on antimikrobisia (mikrobeja tappavia) vaikutuksia. Niitä voidaan käyttää suuhygieniatuotteiden rinnalla. Antimikrobisten suuvesien käyttöaiheita on sekä tilapäiseen että päivittäiseen käyttöön. Päivittäiskäyttöön eivät kuitenkaan sovellu vahvat suuvedet, joilla on käyttöaikarajoitus. Tuotteiden valinnan kriteerinä voidaan käyttää tutkimusnäyttöä tuotteen hyödyllisyydestä. Kaupasta löytyy useita fluoria ja alkoholia sisältäviä tuotteita, joiden käytön hyödyllisyyttä ei ole tutkimuksissa vahvistettu ja hyöty on lähinnä kosmeettinen. Suun terveydenhuollon ammattilaiset ja apteekkihenkilökunta opastavat suunhoitoaineiden valinnassa ja käytössä.

Klooriheksidiini

Nykytiedon mukaan klooriheksidiinikäsittelyä ei suositella kariespotilaille. Klooriheksidiini sitoutuu suun kudoksiin ja vaikuttaa pitkäaikaisesti, joten sitä suositellaan vain lyhytaikaiseen, noin 2 viikon, käyttöön. Klooriheksidiiniä sisältävää suun huuhteluliuosta voidaan käyttää tilapäisesti proteesin aiheuttamassa suutulehduksessa suuhygienian tehostamiseen tai mekaanisen puhdistuksen korvaamiseen, kun hampaiden harjausta ei jostakin syystä voida tehdä. Sitä voidaan käyttää tilapäisesti myös juurikariesvaurioiden pysäyttämiseen yleissairailla potilailla. Kuitenkin ensisijaisia omahoidossa käytettäviä suunhoidon lisävalmisteita näille potilaille ovat fluorihuuhteet, -geelit tai 5000 ppm fluoridia sisältävä hammastahna.

Klooriheksidiinisuuvettä käytetään vain hammaslääkärin määräyksestä. Tavallisimman käyttösuosituksen mukaan suuta huuhdotaan kaksi kertaa päivässä kahden viikon ajan. Ainetta ei niellä vaan liuos syljetään pois. Joissakin tilanteissa voi olla tarpeen pidempiaikainen käyttö, tällöin käyttökerrat on syytä rajata 2–3 kertaan viikossa.

Klooriheksidiini voi aiheuttaa allergisia reaktioita. Haittavaikutuksina klooriheksidiinillä ovat kielen ja hampaiden värjäytyminen sekä makuhäiriöt hoidon alussa. Hampaiden värjäymät voidaan puhdistaa suun terveydenhuollossa.

Klooriheksidiini on yhteensopimaton anionisten aineiden kanssa, joita esiintyy yleensä tavallisissa hammastahnoissa. Sen vuoksi hammastahnaa tulisi käyttää ennen klooriheksidiinin käyttöä ja huuhdella suu hyvin hampaiden pesun jälkeen, tai käyttää niitä eri aikaan päivästä.

Antimikrobinen entsyymisuuvesi

Antimikrobisten suuvesien käytöstä mekaanisen puhdistuksen lisänä on hyötyä ientulehdukselle ja parodontiitille alttiille henkilöille, joiden vastustuskyky on heikentynyt.

Antimikrobinen entsyymisuuvesi on alkoholiton. Se sisältää luonnollisia antimikrobiaineita, jotka suojaavat suuta. Antimikrobiproteiinit toimivat suussa samalla tavalla kuin syljen omat vastaavat proteiinit. Tuote ei sisällä vaahto- tai väriaineita ja se on miedon makuinen.

Antimikrobinen suuvesi sisältää myös hampaiden reikiintymistä ehkäisevää fluoria, ksylitolia ja kalsiumia. Suuvesi on tarkoitettu ensisijaisesti vähentyneestä syljen erityksestä kärsiville henkilöille rajoittamaan muun muassa bakteerien kasvua suussa. Tuote sopii yleiskäyttöön myös henkilöille, jotka saavat herkästi aftoja. Tuote sisältää maitoa ja kananmunaa.

Muita tehoaineita sisältäviä suuvesiä

Amiinifluoridin ja tinafluoridin tehoaineyhdistelmä suuvedessä ehkäisee varsinkin ientulehdusta aiheuttavien bakteerien kasvua ja edistää siten suun tervehtymistä. Suuvesi tekee hampaisiin jääneen plakin toimintakyvyttömäksi ja estää uuden plakin muodostumisen, jolloin ärtyneet ikenet pääsevät toipumaan. Suuvesi sopii erityisesti osaproteesien, siltojen yms. käyttäjille, eikä se sisällä alkoholia.

Fluoria ja alkoholia sisältävä suuvesi on tarkoitettu aikuisille. Tuotetta käytetään kaksi kertaa päivässä hampaiden harjauksen jälkeen. Suuvettä käytetään 20 millilitraa kerrallaan 30 sekunnin ajan. Tuotteen vaikuttavat aineet saavat aikaan raikkaan maun. Ensimmäisillä käyttökerroilla suussa voi tuntua kihelmöintiä, joka vähenee tottumisen myötä. Alkoholia sisältävät suuvedet voivat vaikuttaa alkometrin ilmoittamaan promillemäärään, jos tuotteen käyttämisestä on vähän aikaa. Alkoholipitoisia suuvesiä ei suositella henkilöille, joilla on kuivan suun oireita.

Eteerisiä öljyjä, kuten tymolia, eukalyptolia, metyylisalisylaattia ja mentolia, sisältävä suuvesi vähentää bakteerien kasvua etenkin hammasväleissä. Suuveden sisältämä sinkkikloridi vähentää hammaskiven muodostusta.

Alkoholin ja suolan yhdiste suuvedessä alentaa pintajännitystä ja estää bakteerien kiinnittymisen ja kasautumisen hampaiden pinnoille. Tällainen yhdiste syntyy esimerkiksi substituoidusta aminoalkoholista ja 0,2-prosenttisesta delmopinolista. Tuotteella on vähäinen bakteereihin suoraan kohdistuva antimikrobiaalinen vaikutus. Yhdisteen teho perustuu bakteerien kiinnittymisen estämiseen. Tuote ehkäisee plakin muodostumista ja ientulehdusta. Liuoksella huuhdellaan suuta kahdesti päivässä 30 sekunnin ajan. Huuhtelun jälkeen syömistä ja juomista tulisi välttää puolen tunnin ajan. Tuotteen haittavaikutuksina voi ilmetä kielen tunnottomuutta, polttavaa tunnetta suussa, makuhäiriöitä ja kuivan suun tunnetta. Oireet vähenevät hoidon kuluessa. Tuotetta suositellaan käytettäväksi vain, jos mekaaninen suun puhdistaminen ei ole mahdollista. Tuote ei sovellu kananmuna-allergiselle.

Antimikrobisten suuvesien käyttö

Päivittäinen purskuttelu klooriheksidiiniä, eteerisiä öljyjä tai asetyylipyridiinikloridia sisältävällä suuvedellä ilmeisesti vähentää plakin määrää hampaiden pinnoilla ja ientulehduksen oireita. Antimikrobisten suuvesien pitkäaikaiskäytöllä voi kuitenkin olla haitallisia paikallisia ja systeemisiä vaikutuksia. Mikäli omahoidon taso ei ole riittävä ja ienverenvuotoa esiintyy runsaasti, hampaan kiinnityskudossairauden (parodontiitti) hoidossa voidaan käyttää tukena purskuttelua suuvedellä, joka sisältää kloorheksidiiniä, eteerisiä öljyjä tai setyylipyridiinikloridia. Suositeltava käyttöaika on 1–4 viikkoa.