Antiseptiset tabletit

Antiseptisia suun ja nielun paikallishoitoon käytettäviä tabletteja on useita. Valmisteita voi käyttää lyhytaikaiseen tukihoitoon lievemmissä suun tulehduksissa, mutta ne eivät korvaa tehostettua mekaanista suun ja hampaiden puhdistusta. Suun desinfiointiin käytettävät imeskelytabletit sisältävät usein sokeria ja voivat olla hyvinkin happamia ja haitallisia terveydelle. Sellaiset valmisteet soveltuvat vain lyhytaikaiseen käyttöön.

Maitohappobakteerit

Maitohappobakteereilla eli probiooteilla voidaan tasapainottaa suun bakteeristoa ja vahvistaa suun omia puolustusmekanismeja. Tuote voi vähentää mutans-streptokokkibakteerien kasvua. Tutkimuksissa on saatu viitteitä myös plakin ja ientulehduksen ehkäisemisestä.

Maitohappobakteerivalmistetta voivat käyttää eri-ikäiset, raskaana olevat sekä ikääntyneet. Annostukseksi suositellaan yksi imeskelytabletti vuorokaudessa mielellään hampaiden harjauksen jälkeen. Tabletin annetaan sulaa suussa hitaasti, siten hyödylliset bakteerit pääsevät vaikuttamaan. Tabletit ovat sokerittomia, laktoosittomia ja gluteenittomia.

Imeskeltävät fluori- ja ksylitolituotteet käsitellään artikkeleissa Fluori ja Ksylitoli.