Synty

Hammasytimen tulehduksen eli pulpiitin taustalla on tavallisesti hoitamaton kariespesäke, josta suun mikrobeita pääsee normaalisti steriilille alueelle. Myös hammasytimen eli pulpan läheisyyteen ulottuva paikka, hampaan lohkeaminen, hiushalkeama hampaassa, hampaan kuluminen tai hammasta kohdannut isku voi olla pulpiitin syynä.

Hampaan ydinontelossa on sidekudosta soluineen sekä runsaasti juurenkärjen kautta tulevia verisuonia ja hermoja. Tulehduksen seurauksena kudokseen syntyy turvotusta, josta aiheutuu painetta hammasluun ympäröimässä ontelossa. Satunnaisen ja lievän ydinkudosta kohdanneen ärsykkeen jälkeen alkava tulehdus voi vielä palautua, mutta pitempään jatkuvana tulehdus aiheuttaa kudoksen menemisen joko osittain tai kokonaan kuolioon.

Oireet

Aluksi hampaassa saattaa olla sykkivää särkyä, joka pahenee altistuessaan lämpötilan vaihtelulle.

Myös purema- ja koputusarkuus ovat yleisiä.

Särky on pahimmillaan erittäin voimakasta ja säteilevää, jopa niin, että syyllisen hampaan paikantaminen on vaikeaa.

Tulehdukseen voi liittyä myös yleisoireita, kuten kuumetta.

Toisinaan tulehdus etenee oireita antamatta. Oireeton hammasytimen tulehdus jää helposti hoitamatta ja tulehdus leviää juurenkärjen ulkopuolelle hammasta ympäröivään luuhun. Tällainen pesäkkeellinen hammas voi tulla myöhemmin esiin sattumalöydöksenä röntgenkuvassa.

Hoito

Oireileva hammasytimen tulehdus on tavallisin syy hakeutua ensiapuun hammaslääkärin vastaanotolle. Ensiapu käsittää tulehtuneen kudoksen poiston ja paikallisen lääkityksen sekä kipulääkkeen. Jos yleisoireita ei ole, antibioottilääkitys ei yleensä ole tarpeen.

Kun aikuisen ja nuoren pysyvään hampaaseen on kehittynyt palautumaton pulpiitti, hammas juurihoidetaan: ydinontelo puhdistetaan perusteellisesti pulpakudoksesta ja bakteereista, kanava(t) laajennetaan ja täytetään tiiviisti juurentäyteaineella. Tilanteesta riippuen juurihoito voidaan toteuttaa yhdellä tai useammalla käynnillä. Hoitotulos tarkennetaan röntgenkuvin. Juurihoidon jälkeen hammas paikataan tai kruunutetaan. Seurantakäynti tehdään vuoden sisällä juurihoidosta.

Juurihoidettu hammas kuivuu ajan myötä ja on siksi hauraampi ja alttiimpi murtumille kuin elävä hammas. Yleisesti ottaen juurihoidetun hampaan ennuste on hyvä.

Jos tulehdus on lapsen maitohampaassa, hampaaseen tehdään osittainen juurenhoito tai hammas poistetaan.

Myös pysyvän hampaan poisto voi tulla kyseeseen, esimerkiksi yleisterveydellisistä syistä, kun tulehdus on levinnyt juurenkärjen ulkopuolelle hammasta ympäröivään luuhun.

Ehkäisy

Päivittäinen hampaiden omahoito (hampaiden harjaus fluoritahnalla ja välien puhdistus), säännöllinen ateriarytmi ja sokeripitoisten ruokien ja juomien välttäminen sekä sopivin välein suoritetut tarkastukset hammaslääkärillä auttavat ehkäisemään reikiintymistä, mikä puolestaan vähentää hammasytimen tulehduksen ja muiden laajojen hammasvaurioiden syntymistä.