Hautuma eli intertrigo on taivealueiden pitkäaikainen tulehdus. Sen syitä ovat muun muassa diabetes, ylipaino, kuumuus, hikoilu, hankaus ja puutteellinen hygienia. Vauvojen vaippaihottuma on yksi hautuman muoto. Eniten hautumia kuitenkin tavataan myöhemmässä aikuisiässä ylipainoisilla ja diabetesta sairastavilla. Hautumassa on usein mukana Candida albicans -hiiva ja bakteereita (ks. Ihon normaali mikrobikasvusto ja mikrobiomi). Tali-ihottuma voi altistaa hautumien synnylle, samoin uloste ja virtsa (kuva ).

Kuva

Tali-ihottuma (seborrooinen ekseema) ja hautuma taipeessa. Seborrooinen ekseema hautoo nivustaipeen pohjukkaa aiheuttaen hautuman eli intertrigon. Silsalle tyypillinen reuna-alueen aktiivisuus puuttuu, ja taipeiden psoriaasi on usein tarkkarajaisempi.

Hautuman oireet

Huonosti ilmastoituvat taipeet ja poimut (pakaravako, nivusseudut, kainalot, rintojen alustat, vatsapoimut) alkavat punoittaa, kutista ja hilseillä. Ihon pinta voi rikkoutua, jolloin hautumasta erittyy kudosnestettä.

Hautuman toteaminen

Hautuman diagnoosi tehdään yleensä taudinkuvan perusteella. Tarvittaessa tutkitaan verensokeri. Bakteeri-, hiiva- ja sieniviljelyä tai koepalaa tarvitaan harvoin.

Hautumasta puuttuu nivussilsalle tyypillinen reuna-alueen aktiivisuus. Myös taivepsoriaasi muistuttaa hautumaa, mutta on usein tarkkarajaisempi. Hautuman alta voi joskus paljastua muu ihotauti, kuten valkojäkälä.

Hautuman itsehoito

Huolellinen päivittäinen pesu vedellä ja saippualla on hautuman tärkein hoito. Pesun ja kuivauksen jälkeen käytetään paikallista sienilääkettä (voide tai puuteri), joka usein yhdistetään mietoon hydrokortisonivoiteeseen ja bakteerikasvua estävään paikallishoitoon. Yleensä 1–2 viikon hoitokuurit ovat riittäviä. Hankaliin taivekohtiin voi käyttää imeviä sidoksia tai talkkia.

Milloin lääkäriin?

Kun taivealueen ihottuma kutisee tai kirvelee voimakkaasti tai kun tulehdus leviää taipeiden ulkopuolelle, on syytä lähteä lääkäriin. Lääkärin hoitokeinoja ovat suun kautta annettavat sieni- ja bakteerilääkkeet, lääkerikkiä sisältävät sekoitevoiteet, vahvemmat kortisonivoiteet sekä kalsineuriinin estäjävoiteet (pimekrolimuusi- ja takrolimuusivoiteet).

Hautuman ehkäisy

Diabeteksen hyvä hoitotasapaino, painonhallinta ja hyvä hygienia ehkäisevät hautuman syntyä. Myös talkin käytöstä voi olla apua.

Kirjallisuutta

  1. Vakharia P. Intertrigo. eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 13.11.2020.