Nivustaipeissa, sukupuolielimissä (genitaaleissa) ja pakaravaossa voi esiintyy monenlaisia iho-oireita. Tavallisimpia ihottumia ovat ärsytys- tai kosketusihottumat, tali-ihottuma ja atooppinen ihottuma (ks. Terskan ja esinahan ihottumat). Niiden tyypillisiä oireita ovat ihon punoitus ja kutina. Tämä voi johtaa kutina-raapimiskierteeseen, jossa iho paksuuntuu ja syntyy neurodermatiittiläiskä.

Taivepsoriaasi nivusseudussa tai pakaravaossa muistuttaa varsinkin alkuvaiheessa tali-ihottumaa, silsaa, hautumaa tai hiivainfektiota. Psoriaasia löytyy yleensä myös muilta taive- ja ihoalueilta kuten kainaloista ja päänahasta.

Nivustaipeen silsa on melko tavallinen miehillä ja harvinaisempi naisilla. Se on tarkkarajainen muutos, joka voi levitä pakaravakoon ja pakaroihin ja jossa yleensä on reunavalli (ks. kuva ). Hiivainfektiossa infektioalueen reuna mutkittelee, ja alueen ulkopuolella on pieniä erillisiä hiivainfektiopesäkkeitä (ks. kuva ).

Kuva

Nivustaipeiden ja pakaroiden silsa. Nivussilsa (ks. Nivussilsa (nivustaipeen sieni-ihottuma)), joka on levinnyt laajalle myös pakaroiden seutuun. Silsan aiheuttaa Trichophyton rubrum -sieni. Tällä potilaalla oli silsaa myös varvasvälien ulkopuolella jalkapohjissa.

Kuva

Hautuma ja hiiva. Hiivainfektio aiheuttaa punoittavia alueita erityisesti taivealueille ja paikkoihin, joissa iholla on tavallista enemmän kosteutta. Kyseessä on tällöin hautuma eli intertrigo.

Korynebakteerin aiheuttama krooninen pinnallinen tulehdus eli erytrasma on tarkkarajainen, tasainen ja lievästi hilseilevä punaruskea alue nivusseuduissa, kainaloissa tai varvasväleissä (ks. kuva ). Erytrasma on yleensä oireeton, ja se voidaan hoitaa paikallisella sieni- tai antibioottivoiteella.

Kuva

Erytrasma nivustaipeessa. Erytrasma on tarkkarajainen, lievästi hilseilevä alue, joka on aluksi punainen ja muuttuu hiljalleen ruskeammaksi. Ks. myös artikkeli Nivusseudun, genitaalien ja pakaravaon ihottumat.

Sukuelinten alueen punajäkälä ja valkojäkälä muodostavat sinipunervia tai helmenvalkeita alueita sukuelinten limakalvoille, välilihaan ja pakaravakoon. Ne haavautuvat herkästi.

Hautuman eli intertrigon oireena on nivustaipeiden tai muiden taivealueiden punoitus, hilseily ja kutina. Sen syntymistä edistävät diabetes, lihavuus, kuumuus, hikoilu, hankaus ja puutteellinen hygienia. Ihottumassa voi olla mukana hiiva- tai bakteeri-infektiota.

Nivus-, genitaali- ja pakara-alueen ihossa esiintyy joskus paiseita. Myös krooninen märkäinen hikirauhastulehdus oireilee tällä alueella.

Iäkkäämmillä miehillä voi kivespussin pinnalla olla tummia verisuoniluomia, angiokeratoomia (ks. kuva ) tai 5–15 mm:n läpimittaisia kalkkionteloita (ks. kuva ). Molemmat ovat hyvänlaatuisia muutoksia, eikä niitä tarvitse hoitaa.

Kuva

Kivespussin angiokeratoomat .

Kuva

Kalkkiutuneita ihomuutoksia kivespussissa. Kalkkiutuneita sarveisonteloita (”ateroomia”) tavallisimmassa esiintymispaikassaan, kivespussissa. Kalkkionteloita poistetaan leikkaamalla, mutta vain kosmeettisista syistä. Kuva: Anna Hannuksela-Svahn.

Syyhypunkin tyypillinen oire on kivespussissa ja peniksen varressa todettavat punoittavat nystermät eli ns. penispapulat.

Terskan ja esinahan alueen ihottumia kutsutaan balaniiteiksi. Oireen taustalla on usein tali-ihottuma, mutta joskus muu ihotauti, kuten psoriaasi, puna- tai valkojäkälä tai plasmasellulaarinen balaniitti.

Pagetin tauti on harvinainen genitaalialueella tai nännin alueella esiintyvä syöpä. Sellaista voi epäillä, jos ihottuma ei parane odotetusti lääkehoidolla.