Peräaukon kutinan syyt

Noin 60 %:ssa tapauksista peräaukon kutinalle ei löydy mitään erityistä syytä.

Peräaukon seudun kutina voi olla seurausta myös jostakin sairaudesta:

Muita syitä peräaukon seudun kutinaan:

  • Puutteellinen peräaukon hygienia pahentaa ihon kutinaa. Iholle jäänyt uloste lisää ihoärsytystä. Pakaravako hikoilee ja hautoo herkästi, mikä korostuu karvaisilla miehillä. Hengittämättömät vaatteet pahentavat hautumista.
  • Toisaalta liian aktiivinen pesu, saippuan käyttö ja suihkuttelu kuivattavat ihoa ja voivat pahentamaan tilannetta.
  • Mausteaineet (esim. pippuri) kulkevat ruuansulatuskanavan läpi ja siksi runsaasti maustetut ruuat voivat pahentaa oiretta.
  • Runsas kahvinjuonti voi pahentaa kutinaa.

Peräaukon kutinan itsehoito ja oirearvio

Voit tehdä Omaolo-palvelussa oirearvion, jos sinulla on normaalista poikkeavia oireita peräaukon seudulla. Kysely auttaa sinua arvioimaan, milloin ja millaiseen hoitoon sinun tulee hakeutua sekä miten voit hoitaa oirettasi itse.

Jos peräaukon seudussa ei näy mainittavia muutoksia, kutinaa voi hoitaa omin neuvoin.

  • Kutinaihon on saatava ilmaa, jonka vuoksi käytetään löysiä housuja tai oleillaan kotona ilman niitä. Puuvillaiset alusvaatteet ovat suositeltavia. Yöt voi nukkua ilman alushousuja.
  • Peräaukon hygieniasta huolehditaan suihkuttamalla vedellä kerran päivässä ja aina ulostamisen jälkeen. Iho kuivataan hellävaraisesti taputtelevin liikkein, ei hangaten.
  • Paikallisesti käytetty sinkkivoide lievittää oireita. Kovaan kutinaan voi väliaikaisesti käyttää 1-prosenttista hydrokortisonivoidetta.
  • Voimakkaasti mausteisten ruokien välttämisestä ja kahvin juonnin vähentämisestä voi olla apua.

Milloin lääkäriin

Lääkäriin on syytä hakeutua, jos peräaukon seudussa on selvää ihottumaa, haavaumia tai tulehdukseen viittavia muutoksia (punoitusta, ympäröivän ihon arkuus). Kihomatoepäilyssä otetaan terveyskeskuksessa tai lääkäriasemalla peräaukon seudusta madonmunanäyte.

Peräaukon kutinan ehkäisy

Peräaukon kutinaa voidaan ehkäistä huolehtimalla peräaukon hygieniasta ja edellä kuvatuin toimenpitein. Kihomatojen uusiutumisen ehkäisystä on ohjeita erillisessä artikkelissa.

Kirjallisuutta

  1. Kairaluoma MV. Peräaukon kutina. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 13.11.2020.
  2. Kairaluoma MV. Prutitus Ani. Kirjassa: Gastroenterologia ja hepatologia. Kustannus Oy Duodecim. 2018.