Hautuma eli intertrigo on taivealueiden pitkäaikainen tulehdus. Sen syitä ovat diabetes, lihavuus, kuumuus, hikoilu, hankaus ja puutteellinen hygienia. Vauvojen vaippaihottuma on yksi hautuman muoto. Usein hautumia kuitenkin tavataan ylipainoisilla ja diabetesta sairastavilla myöhemmässä aikuisiässä. Hautumassa on usein mukana Candida albicans -hiiva, ns. rasvahiivat (ks. Ihon normaali mikrobikasvusto ja mikrobiomi) ja erilaiset bakteerit. Tali-ihottuma altistaa hautumien synnylle, samoin uloste ja virtsa. Ks. kuva .

Kuva

Seborrooinen ekseema ja hautuma taipeessa. Seborrooinen ekseema hautoo nivustaipeen pohjukkaa; fissuurakaan ei ole harvinainen. Silsalle tyypillinen reuna-aktiivisuus puuttuu. Taipeiden psoriaasi on usein tarkkarajaisempi.

Hautuman oireet

Huonosti ilmastoituvat taipeet ja poimut (pakaravako, nivusseudut, kainalot, rintojen alustat, vatsapoimut) alkavat punoittaa, kutista ja hilseillä. Ihon pinta voi rikkoutua, jolloin hautumasta erittyy kudosnestettä.

Hautuman toteaminen

Hautuman diagnoosi tehdään yleensä taudinkuvan perusteella. Tarvittaessa tutkitaan verensokeri. Bakteeri-, hiiva- ja sieniviljelyä tai koepalaa tarvitaan harvoin.

Taivepsoriaasi muistuttaa tavallista hautumaa. Hautuman alta voi paljastua myös muu ihotauti, kuten valkojäkälä.

Hautuman itsehoito

Huolellinen pesu vedellä ja saippualla kahdesti päivässä on hautuman tärkein hoito. Pesun ja kuivauksen jälkeen käytetään paikallisia sienivoiteita, jotka usein yhdistetään paikalliseen antibioottiin ja mietoon hydrokortisonivoiteeseen. Myös lääkerikkiä sisältävät voiteet rauhoittavat hautuman. Hankaliin taivekohtiin voi käyttää imeviä sidoksia tai talkkia.

Milloin lääkäriin?

Kun ihottuma kutisee tai kirvelee voimakkaasti tai kun tulehdus leviää taipeiden ulkopuolelle, on syytä lähteä lääkäriin. Lääkärin hoitokeinoja ovat suun kautta annettavat sieni- ja bakteerilääkkeet sekä voimakkaammat kortisonivoiteet ja pimekrolimuusi- ja takrolimuusivoiteet.

Hautuman ehkäisy

Diabeteksen hyvä hoitotasapaino, painonhallinta ja hyvä hygienia ehkäisevät hautuman syntyä.

Kirjallisuutta

  1. Vakharia P. Intertrigo. eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 14.8.2019.