Ksantelasma ja muut laakeat ksantoomat

Ksantelasma (xanthelasma) on kellertävä, laakea rasvakertymä silmäluomessa, usein yläluomen sisänurkassa (kuva  ). Niitä voi olla vain yksi, mutta tavallisesti niitä on useita. Ksantelasma voi olla merkki rasva-aineenvaihdunnan häiriöstä: noin puolella potilaista todetaan veren korkea kolesterolitaso.

Kuva

Ksantelasma (ihon rasvakertymä). Silmän ympärillä olevat keltaiset laikut ovat ksantelasmoja eli rasvakertymiä. Noin puolella ne liittyvät kohonneisiin veren kolesteroliarvoihin.

Ksantelasman tapaisia, laajoja rasvakertymiä eli laakeita ksantoomia (xanthoma planum) voi esiintyä muualla iholla (kuva  ). Myös ne voivat liittyä korkeaan kolesterolitasoon.

Kuva

Diffuusi laakea ksantooma kyynärtaipeessa. Diffuusi laakea ksantooma voi kehittyä minne vain iholle, tässä tapauksessa kyynärtaipeeseen.

Muita ihon ksantoomia

Kyhmyksantoomia (xanthoma tuberosum) esiintyy pääosin raajojen ojentajapuolilla (kuva  ). Aluksi ne ovat pieniä punertavia tai kellertäviä nappuloita, mutta kasvavat ajan mittaan isoiksi kyhmyiksi. Kyhmyksantoomat ovat yleensä merkki veren suuresta rasvapitoisuudesta.

Kuva

Kyhmyksantooma nilkassa. Kyhmyksantooma (xanthoma tuberosum) nilkassa.

Ryhminä esiintyvät, alle senttimetrin läpimittaiset eruptiiviset ksantoomat (xanthoma eruptivum) ilmaantuvat nopeasti raajojen ojentajapuolille ja pakaroihin (kuva  ). Taustalla on usein vahvasti suurentunut veren triglyseridipitoisuus.

Kuva

Eruptiiviset ksantoomat. Nopeasti kehittyviä, vaikea-asteiseen rasva-aineenvaihdunnan häiriöön liittyviä rasvakertymiä eli eruptiivisia ksantoomia pakaran seudussa.

Yleistynyt eli disseminoitunut ksantooma (xanthoma disseminatum) on harvinainen tauti, jossa veren rasva-arvot ovat yleensä normaalit. Kyhmyt ovat pienehköjä ja punaisenkellertäviä, ja niitä on raajojen koukistajapuolilla, silmäluomilla sekä suun ja ylähengitysteiden limakalvoilla.

Jänneksantoomat

Käsien, jalkojen ja akillesjänteiden päällä voi olla jänteissä kiinni olevia rasvakertymiä (xanthoma tendinosum). Ne ovat niin syvällä, että päällä oleva iho on normaalin värinen. Jänneksantoomat ovat lähes aina merkki vaikeasta kolesteroliaineenvaihdunnan häiriöstä.

Ksantoomien toteaminen

Ksantelasmadiagnoosi selviää muutosta katsomalla. Muissa ksantoomissa diagnoosi varmistetaan koepalan avulla.

Lääkäri selvittää kaikilta rasva-aineenvaihdunnan häiriön mahdollisuuden ja siihen liittyvät muut tekijät, kuten diabeteksen ja kilpirauhasen toimintahäiriöt.

Ksantoomien itsehoito

Ksantoomia ei voi itse poistaa.

Milloin lääkäriin?

Kaikki ihon rasvakertymät kuuluvat lääkärin tutkittaviksi. Ne häviävät joskus itsestään rasva-arvojen normaalistuessa, mutta voivat uusiutua. Ksantelasmoja ja ksantoomia voidaan tarvittaessa hoitaa kirurgisesti, laserilla tai joissakin tapauksissa nestetyppijäädytyksellä.

Ksantoomien ehkäisy

Rasva-aineenvaihdunnan häiriöiden hoito voi estää osan ksantelasmoista ja ksantoomista.

Kirjallisuutta

  1. Torres KMT. Xanthomas. eMedicine. Päivitetty 9.6.2021.
  2. Dahl AA. Xanthelasma. eMedicine. Päivitetty 2.3.2021.