Onykolyysillä tarkoitetaan kynnen irtoamista kynnen kärjestä lähtien. Sitä nähdään usein ihotautilääkäreiden vastaanotoilla. Sen yleisyyttä ei kuitenkaan tunneta väestötasolla.

Useimmat potilaat ovat naisia, joilla kynsilevy on ohuempi ja pehmeämpi kuin miehillä. Yleensä syytä kynnen irtoamiseen ei tiedetä. Joskus se liittyy muihin tiloihin ja tauteihin, esimerkiksi psoriaasiin, kilpirauhasen toimintahäiriöön, anemiaan, diabetekseen, atooppiseen ekseemaan ja punajäkälään. Toistuva manikyyri (kynsien alustojen puhdistaminen), märkä työ sekä kynsilakka ja sen poistoaine edesauttavat onykolyysin kehittymistä. Sitä esiintyy myös raskauden aikana. Onykolyysi liittyy joskus muun sairauden takia annettuun lääkehoitoon, esimerkiksi tetrasykliinikuuriin tai A-vitamiinin johdoksiin, kuten isotretinoiiniin tai asitretiiniin. Onykolyysissä saattaa olla mukana hiivaa (Candida albicans) ja bakteereita. Onykolyysiä on joskus jo aivan pienillä lapsilla, jolloin sen syy on yleensä tuntematon.

Oireet

Kynsilevy irtoaa kärjestä itsekseen (ks. kuva ). Pienialainen irtoaminen ei ole kivulias, mutta laaja-alaisissa on usein särkyä ja kynnen alle voi pesiytyä infektio. Irronnut osa voi muuttua ajan kanssa kellertäväksi (ks. kuva ) tai muuta kynttä tummemmaksi. Värinmuutos voi johtua vähäisestä infektiosta tai taudista, esimerkiksi psoriaasista.

Kuva

Onykolyysi (kynnen irtoaminen kärjestä). Kynsilevy on irti alustastaan kärjestä alkaen (onykolyysi, ks. Kynnen irtoaminen kärjestä (onykolyysi)). Irtoamisen syy ei ole tiedossa.

Kuva

Onykolyysi (kynnen irtoaminen kärjestä). Kynsilevy on irronnut alustastaan (onkolyysi, ks. Kynnen irtoaminen kärjestä (onykolyysi)) ja muuttunut kellertäväksi. Tässä ei syy ole tiedossa.

Taudin toteaminen

Diagnoosi selviää katsomalla. Mahdollisten taustatekijöiden vuoksi joudutaan joskus tekemään muita tutkimuksia. Bakteeri- tai hiivaviljely on harvoin tarpeen. Joskus sieniviljely on aiheellinen.

Itsehoito

Märän työn välttäminen ja kynsien lyhyenä pitäminen sekä turhan manikyyrin välttäminen ovat hoidon a ja o. Ulkoisista hiiva- tai bakteerilääkkeistä, vitamiineista tai hivenaineista ei ole hyötyä. Mahdollinen raudanpuuteanemia on korjattava rautavalmisteilla.

Milloin lääkäriin?

Jos onykolyysin arvellaan johtuvan jostakin muusta taudista tai jos sitä on useassa kynnessä ja se haittaa päivittäistä työtä, on syytä hakeutua lääkäriin. Joskus pitkähköstä sisäisestä hiivalääkekuurista on apua. Tarvittaessa lääkäri määrää myös bakteereihin tehoavaa sisäistä tai ulkoista lääkettä.

Ehkäisy

Märän työn ja turhan manikyyrin välttäminen estävät onykolyysiä jonkin verran.

Kirjallisuutta

  1. Hecker M S. Onycholysis. eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 21.11.2018.