Luufinni (lat. milium, monikko milia) tarkoittaa 1–2 mm:n läpimittaista helmenvaaleaa näppylää ihossa. Näppylä on pieni ontelo ihon pintaosassa ja se sisältää sarveismassaa, keratiinia. Sellainen syntyy etenkin lapsilla vajaasti kehittyneeseen talirauhaseen tai karvatuppeen, ja myöhemmällä iällä pinnallisen ihovaurion seurauksena esimerkiksi auringonpolttaman tai rakkulanpohjan alueelle. Luufinnejä voi ilmaantua missä iässä hyvänsä, mutta yleisimpiä ne ovat lapsilla. Jopa puolella vastasyntyneistä todetaan luufinnejä.

Oireet

Vastasyntyneillä luufinnejä löytyy useimmiten nenän seudusta ja sitä vanhemmilla silmien ympäriltä (kuva ). Yksittäisten luufinnien lisäksi nuorilla naisilla esiintyy ns. eruptiivisia luufinnejä, joita ilmaantuu lyhyessä ajassa jopa kymmeniä kasvojen tai ylävartalon alueelle. Joskus luufinnejä ilmestyy läiskittäin etenkin korvien ympäristöön. Ilmiöiden syytä ei tunneta.

Kuva

Tavallisia luufinnejä. Miliumit eli luufinnit ovat pieniä, hyvin pinnallisia sarveis- talimassaa sisältäviä onteloita eli kystia. (kuva Raimo Suhonen)Ks. Luufinni (milium).

Luufinneihin ei liity kutinaa tai muita subjektiivisia oireita, ja niistä on vain kosmeettista haittaa.

Taudin toteaminen

Luufinnidiagnoosiin riittää yleensä tyypillinen taudinkuva. Joskus aknekomedot tai ihon apuelinten kuten karvatuppien tai hikirauhasten hyvänlaatuiset kasvaimet muistuttavat luufinnejä. Jos diagnoosissa on epävarmuutta, otetaan koepala.

Itsehoito

Vastasyntyneiden luufinnit häviävät yleensä muutamassa viikossa, ja vanhemmiltakin osa häviää itsestään. Kosmeettisesti häiritsevät luufinnit voi poistaa terävällä neulalla, mieluiten isolla injektioneulalla, joka leikkaa luufinnin katon auki, jolloin sarveishelmen voi pyöräyttää ulos. Toimenpiteen voi tehdä myös kosmetologi.

Milloin lääkäriin

Luufinnejä ei tarvitse näyttää lääkärille, jollei niiden syntyyn liity ihotauteja. Lääkäriltäkin luufinnien poisto onnistuu pintapuudutuksen kanssa tai ilman.

Ehkäisy

Luufinnien ilmaantumista ei käytännössä pysty estämään.

Kirjallisuutta

  1. Archer CMG. Milia. eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 10.3.2017.