Taliluomi ja hikirauhasluomet

Taliluomi (naevus sebaceus) on lähtöisin talirauhasesta ja karvatupesta. Sen tyyppipaikka on hiuspohja (ks. kuva ). Taliluomi tulisi poistaa nuorena aikuisena, sillä siihen voi kehittyä hyvänlaatuisia apuelintuumoreita tai tyvisolusyöpä.

Kuva

Taliluomi päänahassa. Talirauhasesta ja karvatupesta muodostunut iso taliluomi hiuspohjassa. Lisää tietoa ihon pigmenttimuutoksista: ks. artikkelit Värilliset luomet (pigmenttiluomet) ja Ruskea tai tumma läiskä iholla.

Myös hikirauhasista ja niiden tiehyistä voi kasvaa luomia, mutta ne ovat harvinaisia. Joskus hikirauhasperäistä kudosta on mukana taliluomessa.

Komedoluomi

Komedoluomi (naevus comedonicus) on harvinainen talirauhasperäinen luomi. Siinä on komedoita eli mustapäitä vieri vieressä melko tarkkarajaisesti sellaisilla ihoalueilla, missä akneakin esiintyy, siis kasvoissa ja ylävartalolla. Murrosiässä alueella on myös aknen märkäpäitä. Pienet komedoluomet voidaan poistaa kirurgisesti, mutta suuremmat jätetään rauhaan. Pahanlaatuisia muutoksia ei niissä esiinny.

Orvaskesiluomet

Orvaskeden (epidermiksen) soluista ovat peräisin syyläluomi (epidermaalinevus, naevus verrucosus) ja sen juosteinen muoto ILVEN (inflammatory linear verrucous epidermal naevus).

Syyläluomi voi olla näkyvissä jo syntyessä, mutta se voi kehittyä myös varhaislapsuuden aikana. Niitä esiintyy noin kolmella tuhannesta aikuisesta, eli kovin yleisiä ne eivät ole. Syyläluomi muistuttaa usein tavallista syylää (ks. kuva ). Usein se on juostemainen. Myös ILVEN on juostemainen ja toispuolinen, harvoin molemminpuolinen (ks. kuva ). Erotusdiagnooseina tulevat kyseeseen ennen kaikkea juostejäkälä, juosteinen punajäkälä ja juosteinen psoriaasi.

Kuva

Orvaskeden syyläluomi (naevus verrucosus) ohimolla . Syyläluomi (naevus verrucosus) on ihon paikallisesta kehityshäiriöstä johtuva orvasketeen liittyvä eli epidermaalinen muutos.

Kuva

Orvaskeden syyläluomen juostemainen muoto kyynärvarressa. Orvaskeden syyläluomet ovat peräisin orvaskeden eli epidermiksen soluista. Juostemaisena esiintyessään syyläluomi on toispuolinen, harvoin molemminpuolinen. Luomi voi olla näkyvissä jo syntyessä, mutta se voi kehittyä myös varhaislapsuuden aikana. Lisää tietoa luomista: ks. artikkelit Ihon kasvaimet ja Värilliset luomet (pigmenttiluomet).

Syyläluomen hoito riippuu luomen koosta ja tyypistä sekä sen aiheuttamasta kosmeettisesta haitasta. Pahanlaatuiseksi syyläluomi ei muutu.