Taliluomi ja hikirauhasluomet

Taliluomi (naevus sebaceus) on lähtöisin talirauhasesta ja karvatupesta. Sen tyyppipaikka on hiuspohja (kuva ). Taliluomi suositellaan poistettavaksi nuorena aikuisena, sillä siihen voi harvinaisena haittana kehittyä hyvänlaatuisia apuelintuumoreita tai tyvisolusyöpä..

Kuva

Taliluomi (naevus sebaceus) päänahassa. Talirauhasesta ja karvatupesta muodostunut iso taliluomi hiuspohjassa.

Myös hikirauhasista ja niiden tiehyistä voi kasvaa luomia, mutta ne ovat harvinaisia. Joskus hikirauhasperäistä kudosta on mukana taliluomessa.

Komedoluomi

Komedoluomi (naevus comedonicus) on harvinainen talirauhasperäinen luomi. Siinä on komedoita eli mustapäitä vieri vieressä melko tarkkarajaisesti sellaisilla ihoalueilla, joilla akneakin esiintyy, siis kasvoissa ja ylävartalolla. Murrosiässä alueella on myös aknen märkäpäitä. Pienet komedoluomet voidaan poistaa kirurgisesti, mutta suuremmat jätetään rauhaan. Pahanlaatuisia muutoksia ei niissä esiinny.

Orvaskesiluomet

Orvaskeden (epidermiksen) soluista ovat peräisin syyläluomi (epidermaalinevus, naevus verrucosus) ja sen juosteinen muoto ILVEN (inflammatory linear verrucous epidermal naevus).

Syyläluomi voi olla näkyvissä jo syntyessä, mutta se voi kehittyä myös varhaislapsuuden aikana. Niitä esiintyy noin kolmella tuhannesta aikuisesta, eli kovin yleisiä ne eivät ole. Syyläluomi muistuttaa usein tavallista syylää (kuva ). Usein se on juostemainen. Myös ILVEN on juostemainen ja toispuolinen, harvoin molemminpuolinen (kuva ). Erotusdiagnooseina tulevat kyseeseen ennen kaikkea juostejäkälä, juosteinen punajäkälä ja juosteinen psoriaasi.

Kuva

Orvaskeden syyläluomi (naevus verrucosus, epidermaalinevus) ohimolla. Syyläluomi on ihon uloimman kerroksen eli orvaskeden solujen muodostama luomi.

Kuva

Orvaskeden syyläluomen juostemainen muoto kyynärvarressa. Orvaskeden syyläluomet ovat peräisin orvaskeden eli epidermiksen soluista. Juostemaisena esiintyessään syyläluomi on toispuolinen, harvoin molemminpuolinen. Luomi voi olla näkyvissä jo syntyessä, mutta se voi kehittyä myös varhaislapsuuden aikana. Lisää tietoa luomista: ks. artikkelit Ihon kasvaimet ja Värilliset luomet (pigmenttiluomet).

Syyläluomen hoito riippuu luomen koosta ja tyypistä sekä sen aiheuttamasta kosmeettisesta haitasta. Pahanlaatuiseksi syyläluomi ei muutu.