Päätäi (latinaksi Pediculus humanus var capitis) on tuskin silmällä nähtävä, 2–3 mm:n pituinen, läpikuultava siivetön hyönteinen, joka asustaa tukassa, enimmäkseen korvien takana ja niskassa, mutta myös muualla hiuksissa. (ks. kuva ). Täin munia, saivareita, näkee toisinaan kulmakarvoissa ja silmäripsissä.

Kuva

Päätäi. Päätäi huomattavasti suurennettuna, suuri takaruumis ei kokonaan ole mahtunut kuvaan. Täin pituus on luonnossa 2–3 mm. Lisätietoa: ks. artikkeli Päätäit.

Naaras elää noin kuukauden ja munii sinä aikana satakunta munaa, 3–4 munaa päivässä. Munat se kiinnittää hiusten tyveen. Ne ovat tiukasti kiinni hiuksessa eivätkä liiku hilseen tavoin. Munat näkyvät rusehtavina, mannaryynimäisinä, vajaan millimetrin pituisina saivareina (ks. kuva ). Ne kuoriutuvat noin kymmenen päivän kuluttua. Tyhjä, valkea munankuori jää paikalleen, joskus kuukausiksikin. Se siirtyy ulommas päänahasta hiuskasvun myötä (noin 1 cm:n kuukaudessa). Kaikki munat eivät kuoriudu, eivätkä kaikki nuoruusmuodot elä aikuisiksi. Aikuinen täi ei elä ilman ravintoa muutamaa päivää kauemmin.

Kuva

Täin munia eli saivareita. Täin munat näkyvät hiuksissa hyvässä valaistuksessa vaaleina, tuskin millimetrin läpimittaisina nystyinä. Lisätietoa: ks. artikkeli Päätäit.

Päätäin leviäminen

Pieniä päätäiepidemioita on kouluissa ja päiväkodeissa. Täit siirtyvät ihmisestä toiseen läheisessä kanssakäymisessä ryömimällä päästä toiseen esimerkiksi lasten leikeissä. Ne leviävät myös päähineen, hiusharjan tai kamman välityksellä.

Päätäi ei lennä eikä hypi. Se ei myöskään tartu kotieläinten turkin välityksellä.

Päätäin aiheuttamat oireet

Päätäi puree hiuspohjaan, ja puremat aiheuttavat kutinaa. Puremajäljet ovat pistemäisiä, ja ne punoittavat selvästi. Raapiessa päänahkaan tulee helposti bakteeri-infektio, märkärupi. Aina ei oireita ole. Päätäit eivät levitä tauteja.

Päätäitartunnan toteaminen

Päätäin voi nähdä silmin tarkastellen. Myös saivareiden toteaminen lähellä päänahkaa riittää päätäidiagnoosiin. Ulompana hiuksessa kiinni oleva tyhjä munankuori ei sen sijaan tarkoita päätäitartuntaa, mikäli se on ainoa löydös.

Päätäin ja saivareiden etsimisessä käytetään apuna tiheäpiikkistä täikampaa, jolla hiukset kammataan tyvestä latvaan. Hiukset käydään systemaattisesti läpi koko pään alueelta kahdesti joka kampauskerralla. Kampaamista helpottaa, kun sen tekee pesun jälkeen hiusten ollessa vielä kosteat ja kun hiuksiin on pesun yhteydessä käytetty hiustenhoitoainetta. Kampaamista jatketaan päätäin toteamisen jälkeen vähintään kahden viikon ajan.

Päätäitartunnan itsehoito

Päätäit voidaan hoitaa monella eri tavalla. Hoito on aloitettava välittömästi päätäin toteamisen jälkeen, koska päätäi lisääntyy nopeasti. Tartuntakierteen ripeä katkaisu on tärkeää.

Tärkein hoito on huolellinen kampaaminen tiheäpiikkisellä täikammalla. Hiukset kostutetaan ja käsitellään hiustenhoitoaineella, jotta hius on kammatessa takuton. Kampaaminen tehdään alue kerrallaan aivan hiuksen tyvestä. Kampa kuivataan paperiin jokaisen vedon jälkeen, jotta kamman mukana irronneet päätäit eivät kulkeudu takaisin hiuksiin. Koko pää kammataan kaksi kertaa jokaisella kampauskerralla. Kampaaminen toistetaan vähintään joka toinen päivä vähintään kahden viikon ajan.

Päätäiden torjunnassa on pitkään ollut käytössä hyönteisten torjunta-aine permetriini. Permetriiniä sisältävän täisampoon annetaan vaikuttaa kymmenen minuuttia. Hiukset kammataan huuhtelun jälkeen täikammalla. Hiuksiin ei käytetä hiustenhoitoainetta ennen permetriinikäsittelyä. Täikammalla kampaamista jatketaan vähintään joka toinen päivä kahden viikon ajan. Permetriini sopii yli puolivuotiaiden lasten hoitoon. Permetriinin käyttöön ei tiettävästi liity lisääntynyttä riskiä sikiöhaittoihin raskaana olevilla, eikä se ole este imetykselle.

Markkinoilla on myös liuoksia, joissa tehoaineena on silikoniyhdiste, dimetikoni. Silikoniyhdisteen vaikutus perustuu sen ominaisuuteen estää veden haihtuminen täin elimistöstä. Silikoniyhdisteet sopivat kaikenikäisille ja myös raskauden ja imetyksen aikana. Hiukset kammataan täikammalla myös dimetikonikäsittelyn jälkeen.

Kaikkia perheenjäseniä ei hoideta automaattisesti, vaan ainoastaan todetut tartunnat. Kaikkien perheenjäsenten hiukset on tarkistettava, jos perheessä on päätäitartunta. Tartunnasta on ilmoitettava päiväkotiin tai kouluun ja kavereiden vanhemmille. Päiväkodista tai koulusta ei tarvitse olla pois, kunhan hoito on aloitettu. Pipot ja kaulaliinat pidetään varmuuden vuoksi oman takin hihassa.

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin hakeudutaan, jos itsehoito on toteutettu huolella eikä se ole auttanut. Tyhjiä, valkeita munankuoria voi jäädä paikalleen hiuksiin joskus kuukausiksi, eivätkä ne ole merkki hoidon epäonnistumisesta. Lääkärin keinoja on mm. suun kautta annosteltava ivermektiini.

Kirjallisuutta

  1. Duodecim tietokanta Gravbase ja Lactbase – Lääkkeiden käyttö raskauden ja imetyksen aikana
  2. Burgess IF. The mode of action of dimeticone 4% lotion against head lice, Pediculus capitis. BMC Pharmacol 2009;9():3. PMID: 19232080
  3. utio P. Päätäit ja satiaiset. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 11.11.2019.
  4. Goldstein AO, Goldstein BG. Pediculosis capitis. UpToDate [ vaatii käyttäjätunnuksen]