Kynnen värimuutoksia aiheuttavat ulkoiset syyt, erilaiset kynnen tilat ja sairaudet sekä tietyt yleissairaudet. Värimuutoksen hoito kohdistuukin mahdollisuuksien mukaan perussyyhyn tai taustalla olevaan sairauteen. Lue myös Terveyskirjaston artikkeli Kynsimuutokset.

Ulkoisen syyn aiheuttama värimuutos

Ulkoisen syyn aiheuttama värimuutos kynnessä on helppo osoittaa raaputtamalla kynttä veitsellä tai muulla terävällä esineellä. Väri lähtee, mutta kynnen pinta ei vaurioidu. Sellainen on esimerkiksi tupakoitsijan kynsien kellanruskea väri, joka on peräisin tupakan tervasta. Myös esimerkiksi itseruskettavien voiteiden käyttäjillä kynnet voivat saada porkkananruskean värin, ellei niitä suojaa lakalla tai muulla keinolla.

Musta läiskä kynnen alla

Melaniinion pigmenttisolujen eli melanosyyttien tuottamaa tummaa pigmenttiä. Kynnen alaisen pigmenttiluomen melaniini muodostaa tavallisesti yhden pitkittäisen tumman tai rusehtavan juovan kynnen tyvestä sen kärkeen asti (kuva  ). Muutos on hyvälaatuinen, mutta voi edellyttää melanooman poissulkua koepalalla. Samantapaisia tummia, pitkittäisiä pigmenttijuovia esiintyy yleisesti tummaihoisten kynsissä (melanonychia).

Kuva

Pigmenttiluomi kynnen alla. Kynsivallista lähtevä musta juova kynnen alla johtuu tavallisesti kynsivallissa ja kynnen alla olevasta pigmenttiluomesta. Muutos on hyvänlaatuinen.

Tumma, yleensä juostemainen pigmentti kynnen alla voi viitata melanoomaan, etenkin jos pigmenttimuutos on uusi ja ulottuu kynsivalliin asti (kuva ). Melanoomaepäily edellyttää koepalan ottoa kynnen pohjasta.

Kuva

Melanooma sormen kynnen alla. Melanooma vasemman 5 sormen kynnen alla. Pigmenttimuutos ilmaantui muutamassa kuukaudessa. Pigmenttiä nähdään myös kynsivallin alueella (positivinen Hutchinson's sign).

Kuva: Iho- ja allergiasairaalan opetuskuvat

Yleisin syy kynnen äkillisesti ilmaantuvaan ja hitaasti pois kasvavaan tummaan läiskään on verenvuodon aiheuttama kynnen värjäytyminen. Veri kynnen alla näyttää yhtä mustalta kuin melaniini (kuva ). Verenvuoto on yleensä iskun, kengän hiertämisen tai muun vamman seurausta. Myös pitkäkestoinen mekaaninen ärsytys voi aiheuttaa verenvuotoja kynsien alle esimerkiksi pitkänmatkanjuoksijoille (kuva  ). Tuore kynnenalainen verenpurkauma voidaan tyhjentää tekemällä kynteen reikä kuumennetulla paperiliittimellä tai isolla neulalla.

Kuva

Verenpurkauma kynnen alla. Vamman aiheuttama hematooma eli verenpurkauma sormen kynnen alla. Tämä hematooma syntyi koiran pureman aiheuttamana paria kuukautta aikaisemmin.

Kuva

Juoksijan kynnet. Juoksijalla ja muulla aktiiviliikkujalla sopimattomat jalkineet tai pitkä rasitus voivat aiheuttaa varpaan kynsien alle verenpurkaumia tai häiritä kynnen kasvua, joskus pysyvästikin. Ääritapauksessa kynsi irtoaa kokonaan.

Kynsisilsa (kynsisieni) värjää joskus kynnen tummaksi (kuva  ). Se todetaan sieniviljelyllä ja hoidetaan muun tyyppisten silsakynsien tapaan.

Kuva

Tumma kynsi sienitulehduksesta. Varpaan kynnen kynsisilsa, jossa sieni tekee tummaa pigmenttiä.

Valkoiset kynnet

Valkeat täplät ja viivat kynnessä (leukonychia, leukonykia) ovat merkki häiriöstä kynnen kehityksessä. Niitä aiheuttaa tavallisimmin vähäinen mutta toistuva kynsiaiheeseen kohdistuva vamma. Valkokyntisyys voi olla myös merkki yleissairaudesta tai myrkytyksestä.

Jos kynnet ovat kauttaaltaan posliininvalkeat, taustalla voi harvinainen perinnöllinen kynnen kypsymishäiriö. Kynnen tyviosan valkoisuus (kuva ) viittaa yleissairauteen kuten munuaisten vajaatoimintaan. Aina ei selittävää tekijää kuitenkaan löydy.

Kuva

Kynnen tyviosan valkoisuus. Kynnen tyviosan valkoisuus saattaa olla merkki munuaisten vajaatoiminnasta, tai muusta yleissairaudesta, mutta aina ei selittävää tekijää tutkimuksissa löydy.

Valkoinen kynsi voi olla myös merkki harvinaisesta kynnen pintasilsasta (kuva ). Se todetaan sieniviljelyllä.

Kuva

Kynsi (sienitulehdus). Vaalea pinnallinen sienitulehdus (white superficial onychomycosis) on harvinainen silsan muoto, jossa rihmasieni kasvaa kynnen pinnassa.

Keltaiset kynnet

Keltaiset kynnet johtuvat kynsilevyn paksuuntumisesta, joka voi olla seurausta heikentyneestä imunesteen kierrosta tai keuhkosairaudesta. Keltaisia kynsiä nähdään erityisesti ikäihmisillä, ja värimuutos todetaan usein sekä käsissä että jaloissa.

Vihreät kynnet

Kynnen vihertävä väri on merkki Pseudomonas-bakteerin aiheuttamasta paikallisesta infektiosta (kuva  ). Joskus vihreisiin kynsiin liittyy kynsivallitulehdus ja kynnen irtoaminen kärjestä käsin. Hoitona ovat antibiootit ja paikalliset antiseptiset aineet.

Kuva

Pseudomonaksen aiheuttama värimuutos psoriaasikynnessä. Pseudomonas värjää kynnen vihreäksi. Taustalla on yleensä jokin muu kynttä vaurioittava prosessi, tällä potilaalla psoriaasi.