Ulkoisen syyn aiheuttama värimuutos

Ulkoisen syyn aiheuttama värimuutos kynnessä on helppo osoittaa raaputtamalla kynttä veitsellä tai muulla terävällä esineellä. Väri lähtee, mutta kynnen pinta ei vaurioidu. Sellainen on esimerkiksi tupakoitsijan kynsien kellanruskea väri, joka on peräisin tupakan tervasta. Toinen esimerkki on kaliumpermanganaatti, jota lisätään eräiden käsi- ja jalkaihottumien kylvetysliuoksiin. Itse kaliumpermanganaatti on tummanviolettia, mutta kynnet se muuttaa tummanruskeiksi.

Viime vuosina yleistyneiden itseruskettavien voiteiden käyttäjillä kynnet ovat voineet saada porkkananruskean värin, ellei niitä ole suojattu lakalla tai muulla keinolla. Samalla myös kämmenet muuttuvat porkkananvärisiksi.

Musta läiskä kynnen alla

Melaniini on pigmenttisolujen eli melanosyyttien tekemää mustaa pigmenttiä. Kynnen alaisen pigmenttiluomen melaniini muodostaa tavallisesti yhden pitkittäisen, tumman juovan kynteen, ja melaniinipigmenttiä on myös kynsivallissa (kuva ). Muutos on hyvälaatuinen, mutta voi edellyttää melanooman poissulkua koepalalla. Samantapaisia tummia, pitkittäisiä juovia kynsissä esiintyy punajäkälässä.

Kuva

Pigmenttiluomi kynnen alla. Kynsivallista lähtevä musta juova kynnen alla johtuu tavallisesti kynsivallissa ja kynnen alla olevasta pigmenttiluomesta. Muutos on hyvänlaatuinen.Ks. Kynsien värimuutokset.

Musta pigmentti kynnen alla ja kynnen pohjassa viittaa melanoomaan, ja usein kynnen pohjassa on myös kasvainkudosta (kuva ). Melanoomaepäily edellyttää koepalan ottoa kynnen pohjasta.

Kuva

Melanooma kynnen alla. Kynnen alla oleva melanooma kohottaa ensin kynttä ja sitten häiritsee sen kasvua. Mustaa pigmenttiä on vaihtelevasti.Ks. Kynsien värimuutokset

Veri kynnen alla näyttää yhtä mustalta kuin melaniini. Verenvuotojen aiheuttama kynnen värjäytyminen on yleisempää kuin melaniinikertymät kynnen alla (kuva ). Sellainen on yleensä vasaraniskun tai muun vamman seurausta. Pitkäkestoinen mekaaninen ärsytys voi aiheuttaa verenvuotoja kynsien alle, esimerkiksi pitkänmatkanjuoksijoille ja retkeilijöille (kuva ). Tuore kynnenalainen verenpurkauma voidaan tyhjentää tekemällä kynteen reikä kuumennetulla paperiliittimellä tai isolla neulalla.

Kuva

Verenpurkauma kynnen alla. Vamman aiheuttama hematooma eli verenpurkauma sormen kynnen alla. Tämä hematooma on koiran pureman aiheuttama pari kuukautta aikaisemmin.Ks. Kynsien värimuutokset.

Kuva

Juoksijan kynnet. Juoksijalla ja muulla aktiiviliikkujalla sopimattomat jalkineet tai pitkä rasitus voivat aiheuttaa varpaiden kynsien alle verenpurkaumia tai häiritä kynnen kasvua, joskus pysyvästikin. Ääritapauksessa kynsi irtoaa kokonaan. Lisää tietoa kynsimuutoksista, ks. artikkeli Kynsimuutokset.

Kynsisilsa (kynsisieni) värjää joskus kynnen mustaksi (kuva ). Se todetaan sieniviljelyllä ja hoidetaan muun tyyppisten silsakynsien tapaan.

Kuva

Tumma kynsi sienitulehduksesta. Varpaan kynnen kynsisilsa, jossa sieni tekee tummaa pigmenttiä.Ks. Kynsien värimuutokset.

Aspergillus-homesieni voi tehdä samanlaisia mustia läiskiä kynteen kuin verenpurkaumat tai kynsisilsa (kuva ). Sellaisen hoitaminen normaalin väriseksi on hyvin haastavaa.

Kuva

Kynsi, Aspergillus. Aspergillus homesieni voi aiheuttaa kynteen mustia laikkuja tai värjätä koko kynnen. Aivan terveeseen kynteen home ei pääse tunkeutumaan.

Valkoiset kynnet

Valkeat täplät ja viivat kynnessä (leukonychia, leukonykia; kuva ) ovat merkki häiriöstä kynnen kehityksessä. Niitä aiheuttaa tavallisimmin toistuva, vähäinen kynsiaiheeseen kohdistunut vamma. Niitä voi joskus nähdä myös yleisinfektioissa sekä syöpähoitojen ja myrkytysten seurauksena.

Kuva

Valkoiset täplät kynnessä (leukonykia) . Kynnen kehityshäiriö voi johtaa valkoisiin täpliin elil eukonukiaan. Ks. Kynsien värimuutokset.

Kun kynnet ovat kauttaaltaan posliininvalkeat, kyseessä on harvinainen, perinnöllinen kynnen kypsymishäiriö. On myös mahdollista, että kynnen tyviosa on tavallisen värinen ja kärkiosa (kaksi kolmasosaa kynnen pituudesta) on valkoinen.

Kynnen tyviosan valkoisuus (kuva ) viittaa johonkin yleistautiin, kuten sydämen, munuaisten tai maksan vajaatoimintaan. Aina ei selittävää tekijää kuitenkaan löydy.

Kuva

Kynnen tyviosan valkoisuus. Kynnen tyviosan valkoisuus saattaa olla merkki sydämen vajaatoiminnasta, maksakirroosista tai diabeteksesta, mutta aina ei selittävää tekijää tutkimuksissa löydy.Ks. Kynsien värimuutokset.

Valkoinen kynsi voi olla myös merkki harvinaisesta kynnen pintasilsasta (kuva ). Se todetaan sieniviljelyllä.

Kuva

Kynsi (sienitulehdus). Vaalea pinnallinen sienitulehdus on harvinainen kynsisilsan muoto. White superficial onychomycosis on harvinainen silsan muoto, jossa T. mentagrophytes tai T. rubrum kasvaa kynnen päällipinnassa. Tämän hoidoksi riittää paikallishoito (amorolfiini + pinnan kaaputus). Katso, onko tautia muualla.Ks. Kynsien värimuutokset.

Keltaiset kynnet

Keltaiset kynnet, joissa on usein vihertävä sävy, ovat tavallisempia jaloissa kuin käsissä. Ne johtuvat kynsilevyn paksuntumisesta, joka on puolestaan seurausta huonosta veren- tai imunesteenkierrosta. Keltaisia kynsiä nähdään erityisesti ikäihmisillä. Samalla kynsien kaarevuus lisääntyy sekä pitkittäis- että poikittaissuuntaan. Keltakyntisyyteen ei ole tepsivää hoitoa.

Vihreät kynnet

Kynsien vihertävänharmaa väri on tavallisesti merkki Pseudomonas-bakteerin aiheuttamasta paikallisesta infektiosta (kuva ). Myös kynsilevy paksuntuu. Jos vihreisiin kynsiin liittyy kynsivallitulehdus, hoitona ovat antibiootit ja paikalliset antiseptiset aineet. Jollei kynsivallitulehdusta ole, antibioottihoidoista ei ole apua.

Kuva

Pseudomonaksen aiheuttama värimuutos psoriaasikynnessä. Pseudomonas värjää kynnen vihreäksi. Taustalla on yleensä jokin muu kynttä vaurioittava prosessi, tässä psoriaasi.