Pyoderma gangraenosum on harvinainen immunologinen sairaus. Siinä ihoon syntyy muutamassa päivässä kivuliaita pieniä paiseita, jotka haavautuvat ja alkavat märkiä. Potilaat ovat tavallisesti keski-ikäisiä tai vanhempia ja naisia vähän useammin kuin miehiä.

Joka toisella tauti liittyy johonkin perussairauteen, kuten haavaiseen paksusuolitulehdukseen, Crohnin tautiin tai syöpäsairauksiin. Ennuste riippuu perussairaudesta, mutta on useimmiten melko hyvä, eli haavat paranevat asianmukaisella hoidolla. Ne saattavat kuitenkin uusia.

Oireet

Iholle, yleisimmin alaraajoihin, tulee pienen paiseen tapaisia märkäpäitä, jotka laajentuvat nopeasti ja haavautuvat muutamassa päivässä tai viikossa (ks. kuva ). Haavoja voi olla myös esimerkiksi vartalolla tai pään alueella (ks. kuva ). Kolmasosalla haavaumat kehittyvät ihorikkoumiin, esimerkiksi pieniin vammoihin tai leikkaushaavoihin (ilmiö nimeltä patergia). Haavoja voi olla yksi tai useita ja niiden koko vaihtelee. Haavat ovat tyypillisesti varsin kipeitä, ja yleisoireena voi olla huonovointisuutta ja nivelkipua.

Kuva

Haavautuva ihotulehdus sääressä. Haavautuvassa ihotulehduksessa (pyoderma gangraenosum) ihoon syntyy laajoja huonosti paranevia haavaumia.

Kuva

Haavautuva ihotulehdus ohimossa. Haavautuva ihotulehdus (pyoderma gangrenosum) näkyy laajana ihopuutoksena, joka paljastaa ihon alla olevia kudoksia. Tämän haava kasvoi parissa viikossa. Sen ensi oire oli pieni märkäpää kuvassa näkyvän haavan keskivaiheilla.

Taudin toteaminen

Diagnoosi perustuu haavan ulkonäköön, muiden haavautumista aiheuttavien sairauksien poissulkuun ja haavan reunasta otettuun koepalaan. Koepalan mikroskooppitutkimuksessa nähdään yleinen tulehdusreaktio, ja haavasta otetussa bakteeriviljelyssä kasvaa yleensä ihon normaaleja bakteereita. Potilailta etsitään myös mahdollisia muita pyoderma gangraenosumiin liittyviä perussairauksia.

Itsehoito

Omin keinoin haavaumia ei voi parantaa.

Milloin lääkäriin?

Tutkimuksiin ja hoitoon tulisi hakeutua muutaman päivän tai viikon kuluessa siitä, kun haava on syntynyt. Hoidossa käytetään mm. sisäistä kortisonia suurina annoksina ja muita immuunireaktiota hillitseviä (immunosuppressiivisia) lääkkeitä. Lisäksi mahdollinen muu sairaus hoidetaan asianmukaisesti.

Ehkäisy

Keinoja pyoderma gangrenosumin estämiseksi ei ole. Jos on viitteitä patergiasta, ihon vahingoittumista varotaan.

Kirjallisuutta

  1. Jackson JM. Pyoderma gangrenosum. eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 5.9.2018.