Pyoderma gangraenosum on harvinainen tulehduksellinen tauti, joka aiheuttaa iholle huonosti paranevia haavoja. Sairastuneet ovat tavallisesti keski-ikäisiä ja hiukan useammin naisia kuin miehiä.

Vähintään puolella tauti liittyy johonkin perussairauteen, kuten haavaiseen paksusuolitulehdukseen, Crohnin tautiin tai syöpäsairauksiin. Ennuste riippuu perussairaudesta, mutta on useimmiten melko hyvä, eli haavat paranevat asianmukaisella hoidolla. Ne saattavat kuitenkin uusiutua.

Pyoderma gangraenosumin oireet

Iholle nousee pienen paiseen näköisiä märkäpäitä, jotka laajenevat nopeasti ja haavautuvat muutamassa päivässä tai viikossa (kuva ). Haavoja on yleisimmin alaraajoissa, mutta niitä voi olla myös vartalolla tai pään alueella (kuva ). Haavaumat kehittyvät herkästi ihorikkoumiin, kuten pieniin vammoihin tai leikkaushaavoihin (ilmiö on nimeltään patergia). Haavoja voi olla yksi tai useita, ja niiden koko vaihtelee. Haavat ovat tyypillisesti varsin kipeitä, ja yleisoireena voi olla huonovointisuutta ja nivelkipua.

Kuva

Haavautuva ihotulehdus sääressä. Haavautuvassa ihotulehduksessa (pyoderma gangraenosum) ihoon syntyy laajoja huonosti paranevia haavaumia.

Kuva

Haavautuva ihotulehdus ohimossa. Haavautuva ihotulehdus (pyoderma gangrenosum) näkyy laajana ihopuutoksena, joka paljastaa ihon alla olevia kudoksia. Tämän haava kasvoi parissa viikossa. Sen ensioire oli pieni märkäpää kuvassa näkyvän haavan keskivaiheilla.

Pyoderma gangraenosumin toteaminen

Diagnoosi perustuu haavan ulkonäköön, muiden haavautumista aiheuttavien sairauksien poissulkuun ja immunosuppressiivisen lääkehoidon vasteeseen. Haavan reunasta otetaan usein koepala, jonka mikroskooppitutkimuksessa nähdään tulehdusreaktiota. Haavasta otetussa bakteeriviljelyssä kasvaa yleensä ihon normaaleja bakteereita. Sairastuneelta etsitään myös mahdollisia pyoderma gangraenosumiin liittyviä perussairauksia.

Pyoderma gangraenosumin itsehoito

Omin keinoin haavaumia ei voi parantaa.

Milloin lääkäriin?

Tutkimuksiin ja hoitoon tulisi hakeutua muutaman päivän tai viikon kuluessa siitä, kun haava on syntynyt. Hoidossa käytetään muun muassa sisäistä kortisonia suurina annoksina ja muita immuunireaktiota hillitseviä (immunosuppressiivisia) lääkkeitä. Lisäksi mahdollinen muu sairaus hoidetaan asianmukaisesti.

Pyoderma gangraenosumin ehkäisy

Keinoja pyoderma gangrenosumin estämiseksi ei ole. Patergiasta johtuen ihon vahingoittumista on syytä varoa.

Kirjallisuutta

  1. Isoherranen K, Salmi T ja Tasanen K. Epätyypilliset haavat. Duodecim 2020;136(15):1734–43.
  2. Jackson JM. Pyoderma gangrenosum. eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 9.3.2020.