Mycoplasma genitalium on seksikontaktissa limakalvokosketuksessa tarttuva bakteeri, joka voi aiheuttaa virtsaputken tulehdusta miehille ja naisille ja kohdunkaulan tulehdusta naisille.

Oireet

Mycoplasma genitalium -bakteeri voi aiheuttaa klamydian kaltaisia oireita, kuten kirvelyä virtsatessa, tihentynyttä virtsaamistarvetta, naisella poikkeavaa valkovuotoa tai veristä tiputteluvuotoa ja miehellä limavuotoa virtsaputken suulta. Sen on epäilty aiheuttavan myös sisäsynnytintulehduksia.

Taudin toteaminen

Mykoplasmatartuntaa voidaan epäillä oireilevalla potilaalla, jolla on epäselvä virtsaputken tai kohdunkaulan tulehdus ja jolla klamydia-, tippuri- ja virtsanäytteet ovat puhtaat. Mycoplasma genitalium osoitetaan nukleiinihapon osoitustestillä, joka otetaan virtsasta tai kohdunkaulan kanavasta.

Hoito

Mycoplasma genitalium -tulehdusta hoidetaan antibioottikuurilla. Osa bakteereista on monille antibiooteille vastustuskykyisiä. Mycoplasma genitalium ei kuulu valvottaviin seksitauteihin, ja potilas maksaa sen tutkimukset ja hoidon itse. Vakituinen kumppani ohjataan testeihin.

Ehkäisy

Tartunnan voi ehkäistä käyttämällä kondomia kaikissa seksimuodoissa.

Kirjallisuutta

  1. Käypä hoito-suositus Seksitaudit
  2. Hiltunen-Back E. Mycoplasma genitalium -infektio. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 5.6.2018.