Mycoplasma genitalium on seksikontaktissa limakalvokosketuksessa tarttuva bakteeri, joka voi aiheuttaa virtsaputken ja kohdunkaulan tulehdusta.

Mycoplasma genitalium-tulehduksen oireet

Mycoplasma genitalium -bakteeri voi aiheuttaa klamydian kaltaisia oireita, kuten kirvelyä virtsatessa, tihentynyttä virtsaamistarvetta, poikkeavaa valkovuotoa tai veristä tiputteluvuotoa emättimestä ja limavuotoa peniksen virtsaputken suulta. Sen on epäilty aiheuttavan myös sisäsynnytintulehduksia.

Mykoplasmatartunnan toteaminen

Mykoplasmatartuntaa voidaan epäillä oireilevalla potilaalla, jolla on epäselvä virtsaputken tai kohdunkaulan tulehdus ja jolla klamydia-, tippuri- ja virtsanäytteet ovat puhtaat. Mycoplasma genitalium osoitetaan nukleiinihapon osoitustestillä, joka otetaan virtsasta tai kohdunkaulan kanavasta.

Hoito

Mycoplasma genitalium -tulehdusta hoidetaan antibioottikuurilla. Yhä suurempi osa mykoplasmabakteereista on nykyisinkäytössä oleville antibiooteille vastustuskykyisiä. Mycoplasma genitalium ei kuulu valvottaviin seksitauteihin, ja potilas maksaa sen tutkimukset ja hoidon itse. Vakituinen kumppani ohjataan testeihin.

Ehkäisy

Tartunnan voi ehkäistä käyttämällä kondomia kaikissa seksimuodoissa.

Kirjallisuutta

  1. Käypä hoito-suositus Seksitaudit
  2. Hiltunen-Back E. Mycoplasma genitalium -infektio. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 7.6.2021.
  3. Hiltunen-Back E ja Puolakkainen M. Lymphogranuloma venereum ja Mycoplasma genitalium infektio – ”uudet” seksiteitse tarttuvat taudit. Duodecim 2018;134:1011-16