Ärtymys, masennus ja muut psyykkiset oireet

Mielialaoireet ovat yleisiä vaihdevuosi-ikäisellä naisella. Alakuloisuus, mielialan vaihtelut, ärtyneisyys, hermostuneisuus, muistamattomuus, itsetunnon puute, aloitekyvyttömyys ja ahdistuneisuus voivat esiintyä yhdessä tai erikseen. On kuitenkin virheellistä ajatella, että nämä oireet aina liittyvät vaihdevuosiin tai että ne ovat vaihdevuosien hormonimuutosten aiheuttamia. Kaikki naiset eivät suinkaan kärsi psyykkisistä oireista.

Masentuneisuutta ja ahdistuneisuutta esiintyy joidenkin tutkimusraporttien mukaan jopa puolella naisista. Nämä oireet heikentävät myös kognitiivista suorituskykyä. Toisaalta ahdistus- ja masennusoireista kärsivillä on myös tavallista enemmän kuumotuksia ja sydämen tykyttelyä. Unettomuusoireiden ja masennuksen välillä on osoitettu olevan yhteyttä vaihdevuosissa olevilla naisilla. Moni kokee muistin huononemista ja hajamielisyyttä. Tutkimusten mukaan tilanne kuitenkin palautuu, kun pahimmat vaihdevuosien oireilut ovat ohi.

Psyykkisten vaihdevuosioireiden yhteys estrogeenin puutteeseen on yhä epäselvä. Estrogeenitasot ovat matalat kaikilla naisilla vaihdevuosien jälkeen, mutta kaikille ei tule mielialamuutoksia. Jotkut naiset kokevat jopa voivansa paremmin! Estrogeenihoidosta voi olla apua mielialaongelmiin, väsymyksen tunteeseen ja alakuloisuuteen. Todennäköisimmin hormonihoito auttaa niitä naisia, joilla on myös unihäiriöitä ja muita haittaavia vaihdevuosioireita. Estrogeenihoitoon liittyvissä tutkimuksissa näkyy myös hoidon myönteinen vaikutus yleiseen elämänlaatuun.

Elintavoilla voidaan vaikuttaa vaihdevuosioireisiin ja niiden häiritsevyyteen. Samalla voidaan vaikuttaa tulevaan terveyteen. Riittävä liikunta, painonhallinta ja terveellinen ruokavalio ovat kulmakiviä.

Haluttomuus

Ainakin joka toinen nainen kärsii vaihdevuosina seksielämän ongelmista. Kumppani olisi hyvä ottaa mukaan asian selvittelyyn myös silloin, kun vaikeuksien syynä ovat vaihdevuosioireet.

Haluttomuus on yksi tavallisimmista seksielämän ongelmista. Vaihdevuosiin liittyvä estrogeenin puute voi lisätä haluttomuutta. Seksuaalisen halukkuuden väheneminen on kuitenkin yksilöllistä, eivätkä vaihdevuodet vaikuta läheskään kaikilla naisilla seksuaaliseen haluun. Joillakin seksielämä jopa kohenee.

Vaihdevuosien aikana tai niiden jälkeen esiintyvään haluttomuuteen kuuluu usein myös elämäntilanteeseen liittyviä tekijöitä. Naisen oman vartalon muutokset voivat vaikuttaa itsetuntoon. Pelko seksuaalisen viehätysvoiman katoamisesta voi johtaa seksuaalisuuden kieltämiseen. Kumppanin kanssa kannattaa keskustella. Hankalassa tilanteessa kannattaa hakeutua seksuaaliterapeutille.

Emättimen limakalvojen oheneminen ja heikentynyt kostuminen saattavat vaikeuttaa yhdyntöjä vaihdevuosien aikana. Tavallisesti nämä oireet tulevat esiin vasta 4–6 vuotta viimeisten kuukautisten jälkeen, mutta osa naisista valittaa kuivuutta jo huomattavasti aikaisemmin.

Estrogeenihoidolla voidaan hoitaa emättimen limakalvoja ja tätä kautta estää yhdyntöihin mahdollisesti liittyvää kipua. Liukuvoiteiden käyttö on suositeltavaa. Sen sijaan on ristiriitaista, voidaanko estrogeenihoidolla tai androgeenihoidolla vaikuttaa haluttomuuteen.