Kihti on sairaus, jossa veren virtsahappo- eli uraattipitoisuus on suurentunut. Uraatin kiteytyminen niveleen aiheuttaa niveltulehduksen. Tulehdus voi olla hyvin kivulias.

Kihti on miehillä yleisempi kuin naisilla. Vyötärölihavuus on yhteydessä kihtiin, samoin metabolinen oireyhtymä. Runsas sokerilla makeutettujen juomien käyttö voi altistaa kihdille. Myös perintötekijät vaikuttavat kihdin puhkeamisen todennäköisyyteen. Yhdysvaltalaisten arvioiden mukaan joka neljännellä kihtipotilaalla on kihtiä suvussa.

Puriiniaineet eri ravintolähteissä

Puriiniaineita sisältävät ruoka-aineet vaikuttavat uraatin määrään. Tiedot siitä, missä ruoka-aineissa on runsaasti ja missä kohtuudella puriiniaineita, vaihtelevat hieman lähteen mukaan.

Yhdysvaltalaisen kliinisen ravitsemuksen tietokannan mukaan runsaasti puriineja sisältävät olut, kalan ja siipikarjan nahka, sisäelimet, riista, hanhi sekä hiivavalmisteet (ei koske leivinhiivaa). Herkkyys kihtioireille on yksilöllistä, mutta suurin osa kihtiä sairastavista voi käyttää näitä tuotteita satunnaisesti kohtuullisina kerta-annoksina.

Kohtalaisesti puriiniaineita sisältäviä ruoka-aineita voivat monet käyttää säännöllisemmin, kunhan kerta-annokset ovat kohtuullisia. Näihin lukeutuvat muun muassa liha, nahaton siipikarja, nahaton kala, äyriäiset, kuivatut herneet, pavut ja linssit, liha- ja kalaliemet, kaura, vehnänalkiot ja -leseet, kukkakaali, parsa, pinaatti, sienet ja vihreät herneet. Kihtikohtauksen aikana ohjeellisena päivittäisenä enimmäiskäyttömääränä on pidetty 150 grammaa.

Kihtiä sairastavan yleiset ravitsemusohjeet

Kihtiä sairastavan on hyvä suosia täysjyväviljatuotteita, rasvattomia ja vähärasvaisia maitotuotteita, kasviöljyjä ja sydänmerkkikriteerit täyttäviä rasvaisia (vähintään 60 % rasvaa) leipärasvoja sekä marjoja ja hedelmiä. Kasviksista sopivat useimmat. Myös kananmuna on kihtipotilaalle sopiva ruoka-aine, mutta sen käytössä on hyvä muistaa kohtuus, mikäli veren kolesterolipitoisuus on suurentunut.

Jos on ylipainoa, laihduttaminen helpottaa kihdin hoitoa. Jo 5–10 %:n painonpudotus helpottaa kihdin hoitoa. Laihtumisen tulee tapahtua hitaasti, ½–1 kilogrammaa viikossa. Nopea laihduttaminen lisää veren virtsahappopitoisuutta ja voi saada aikaan kihtikohtauksen. Paasto ei kihtipotilaalle sovi. Myöskään runsasproteiinista ruokavaliota ei suositella kihtipotilaalle.

Riittävä juominen on tärkeää. Noin 1,5–2 litraa on hyvä määrä, jollei nesteen saannille ole terveydellistä rajoitusta. Aterioiden välissä juoman on hyvä olla vettä.

Alkoholi lisää virtsahapon muodostumista ja vähentää sen erittymistä virtsaan, joten alkoholinkäyttöä tulee tarvittaessa vähentää. Esimerkiksi lasillinen viiniä aterian yhteydessä on sopiva määrä. Oluessa on varsin runsaasti puriiniaineita, joten sitä on syytä välttää kokonaan.

Joskus kihti on seurausta nesteenpoistolääkkeiden käytöstä. Ruoan suolan määrän vähentäminen vähentää yleensä myös nesteenpoistolääkkeiden tarvetta ja helpottaa siten kihdin hoitoa.

On tärkeää rajoittaa ruokavaliotaan vain sen verran kuin oireiden hallitsemiseksi on tarpeen.