Kananmuna ruoka-aineena

Hyvän proteiinisisältönsä ansiosta kananmuna on hyvä vaihtoehto proteiinin lähteeksi. Se on myös hyvä jodin, A-vitamiinin ja B12-vitamiinin lähde. Kananmuna sisältää lisäksi D-vitamiinia. Kananmunan rasvan laatu on myös hyvä, sillä kovaa rasvaa on alle 1/3 rasvan kokonaismäärästä. Keltuaisen ja valkuaisen ravintosisällöt poikkeavat toisistaan hyvin paljon (taulukko Keskikokoisen kananmunan, keltuaisen ja valkuaisen ravintosi). Valkuainen sisältää proteiinia, mutta muilta osin sen ravintosisältö on niukka.

Taulukko 1. Keskikokoisen kananmunan, keltuaisen ja valkuaisen ravintosisältö. *Kerta- ja monityydyttymättömät rasvahapot yhteensä. Lähde: fineli.fi.
Ravintoaine Kokonainen kananmuna (55 g) Keltuainen (20 g) Valkuainen (35 g)
Energia (kJ/kcal) 309/74 271/65 67/16
Proteiini (g) 6,9 3,2 3,8
Rasva (g) 5,1 5,8 < 0,1
Kova rasva (g) 1,3 1,5 0
Pehmeä rasva (g)* 2,7 3,1 0
Hiilihydraatit (g) 0,2 < 0,1 0,1
Kolesteroli (mg) 198 252 0
Jodi (mikrog) 23 22 0,7
A-vitamiini (mikrog) 145 174 0
B12-vitamiini (mikrog) 1,4 1,4 < 0,1
D-vitamiini (mikrog) 1,2 1,3 0

Kananmuna ja kolesteroli

Kananmunan keltuainen sisältää runsaasti kolesterolia. Keskikokoinen keltuainen sisältää kolesterolia noin 250 mg. Veren suurentuneiden rasva-arvojen Käypä hoito -suosituksessa päivittäisen kolesterolin saannin suositellaan olevan alle 300 mg. Kolesteroli on rasva-aineisiin kuuluva yhdiste, joka on solukalvojen välttämätön rakenneosa. Se toimii myös sappihappojen ja joidenkin hormonien esiasteena. D-vitamiinin esiaste on kolesterolijohdannainen. Elimistö kykenee muodostamaan tarvitsemansa kolesterolin itse, joten ravinnosta sitä ei tarvitse saada. Elimistön oma kolesterolin tuotanto heikkenee, jos kolesterolia saadaan ruokavaliosta runsaasti.

Ravinnon kolesterolista imeytyy 25–80 %. Suuri vaihtelu johtuu muun muassa perintötekijöistä. Noin kolmasosalla suomalaisista ravinnon kolesteroli imeytyy perintötekijöistä johtuen tavallista tehokkaammin, ja tämän vuoksi runsaasti kolesterolia sisältävä ruokavalio voi suurentaa herkästi veren kokonaiskolesterolin, etenkin epäedullisen LDL-kolesterolin, pitoisuutta. Jos veren kolesterolipitoisuus on suurentunut tai suvussa on suurentuneita veren kolesterolipitoisuuksia, kananmunien käyttö on hyvä rajoittaa 3–4 kappaleeseen viikossa. Tämä tavoite on perusteltu myös niille, joilla on diagnosoitu ateroskleroottinen sydän- ja verisuonisairaus tai diabetes tai joilla on veren kolesterolipitoisuutta alentava lääkitys.

Kananmuna-allergia

Kananmuna-allergiaa esiintyy alle 3-vuotiailla noin 1–2 %:lla. Allergia väistyy suurella osalla lapsista ennen kouluikää. Kananmuna-allergiassa vältetään kananmunaa. Välttämisen tarkkuus riippuu oireista. Osa kananmuna-allergisista ei kestä kananmunaa lainkaan. Osa kestää kananmunaa kypsennettynä, mutta ei kypsentämättömänä. Osa voi käyttää kananmunaa sisältäviä ruokia ja leivonnaisia silloin tällöin kohtuudella. Oireiden vakavuus vaihtelee lievistä hyvin vaikeisiin, jopa hengenvaarallisiin.

Kirjallisuutta

  1. Dyslipidemiat. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Sisätautilääkärien Yhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2021 (viitattu 4.6.2021). Saatavilla internetissä:
  2. Ruoka-allergia (lapset). Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Lastenlääkäriyhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2019 (viitattu 17.10.2023). Saatavilla internetissä:
  3. Suomen Sydänliitto. Sydän ja ruoka – suosituksia sydänterveyttä edistävään ravitsemukseen.