Markkinoija

VIATRIS

Vaikuttava aine

alendronaatti

Käyttötarkoitus

Luukadon eli osteoporoosin hoito vaihdevuosien jälkeen.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Tavallisesti otetaan yksi tabletti viikossa, aina samana viikonpäivänä.

Jos lääkeannos unohtuu, otetaan tabletti muistamista seuraavana aamuna, ja sen jälkeen palataan alkuperäiseen viikkoaikatauluun. Kahta tablettia ei saa ottaa samana päivänä.

Lääkkeen ottaminen

Lääkkeen ottamisessa on syytä noudattaa siitä annettuja ohjeita huolellisesti, koska muutoin lääkeen imeytyminen voi vaarantua ja tabletti saattaa ärsyttää paikallisesti ruoansulatuskanavan limakalvoa. Tabletti otetaan tyhjään mahaan täyden vesilasillisen (ei kivennäisveden tai muun juoman) kanssa aamulla vuoteesta nousun yhteydessä. Tabletit on nieltävä kokonaisina. Niitä ei saa pureskella eikä antaa niiden liueta suussa, koska ne voivat aiheuttaa suun ja nielun haavaumia. Makuulle ei saa asettua ennen päivän ensimmäistä ruokailua, joka saa tapahtua aikaisintaan puolen tunnin kuluttua tabletin ottamisesta. Makuulle ei saa asettua tabletin ottamista seuraavien 30 minuutin aikana. Tabletteja ei saa ottaa nukkumaan mennessä eikä aamulla ennen vuoteesta nousemista.

Vaikutustapa

Alendronaatti kuuluu bisfosfonaatteihin. Se vähentää luuston haurastumista ja vähentää nikama- ja lonkkamurtumien vaaraa.

Haittavaikutukset

Haittavaikutukset eivät ole erityisen yleisiä. Lääke voi joskus aiheuttaa erilaisia vatsaoireita, lihasten ja luuston kipuja ja päänsärkyä. Käyttö on keskeytettävä, jos tulee nielemisvaikeuksia, kipua rintalastan takana tai pahenevaa närästystä. Nämä voivat olla oire ruokatorven tulehduksesta tai haavaumasta.

Ei vaikuta ajokykyyn eikä koneiden käyttökykyyn.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Ei erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä, alle 25 °C.

Ulkonäkö

Valkoinen, kaksoiskupera tabletti, jonka toisella puolella on merkintä ”AD70” ja toisella puolella ”G”.

Hinta ja pakkaustiedot