Markkinoija

PHARMAPRIM

Vaikuttava aine

alendronaatti

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään ehkäisemään luuston haurastumista eli osteoporoosia vaihdevuosien jälkeen.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä poretabletti otetaan kerran viikossa, aina samana viikonpäivänä. Jos lääkeannos unohtuu, poretabletti otetaan muistamista seuraavana aamuna, ja sen jälkeen palataan alkuperäiseen viikkoaikatauluun. Kahta poretablettia ei saa ottaa samana päivänä.

Lääkkeen ottaminen

Poretabletti on otettava aamuisin heti ylösnousun jälkeen liuotettuna puoleen lasilliseen (vähintään 120 ml) tavallista vettä vähintään 30 minuuttia ennen päivän ensimmäisen ruoan, juoman (myös kivennäisveden) tai muun lääkevalmisteen nauttimista. Liuos juodaan poreilun loppumisen ja poretabletin kokonaan liukenemisen jälkeen. Jos poretabletti ei liukene täysin, liuosta voidaan sekoittaa, kunnes se on kirkasta tai hieman sameaa. Tämän jälkeen on juotava vähintään 30 ml (kuudesosa lasillista) tavallista vettä. Poretablettia ei saa niellä liuottamattomana, sitä ei saa pureskella eikä sen saa antaa liueta suussa. Uudelleen makuulle saa asettua vasta 30 minuuttia lääkkeen ottamisen jälkeen. Makuulle ei saa asettua ennen päivän ensimmäistä ateriaa. Poretablettia ei saa ottaa nukkumaan mennessä eikä aamulla ennen ylösnousua. Annostusohjeita on tärkeä noudattaa täsmällisesti haittavaikutusten vähentämiseksi.

Vaikutustapa

Lääke hidastaa ikääntymiseen usein liittyvää luuston haurastumista, joka nopeutuu vaihdevuosien jälkeen. Lääke vähentää haurastumiseen ja luukatoon liittyviä selkärangan nikamien ja lonkkaluun murtumia.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat luusto-, lihas- ja nivelkipu. Joskus voi esiintyä myös vatsaoireita, päänsärkyä, huimausta, turvotusta, voimattomuutta, kutinaa tai hiustenlähtöä.

Lääkkeen käyttö on keskeytettävä ja hakeuduttava lääkäriin, jos ilmaantuu nielemishäiriöitä, nielemiskipua, rintalastan takaista kipua tai närästystä tai sen pahenemista. Lääkäriin on otettava myös yhteyttä, jos ilmenee reisi-, lonkka- tai nivuskipua.

Raskaus ja imetys

Lääke on tarkoitettu käytettäväksi vasta vaihdevuosien jälkeen. Sitä ei pidä käyttää raskauden tai imetyksen aikana.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi lämpötilan suhteen erityisiä säilytysolosuhteita. Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä kosteudelle.

Ulkonäkö

Valkoinen tai lähes valkoinen, pyöreä, tasainen poretabletti, jonka läpimitta on 25 mm ja jossa on viistoreunat. Liukenemisen jälkeen liuoksen pH on 4,8–5,4.

Hinta ja pakkaustiedot