Markkinoija

OCTAPHARMA

Vaikuttava aine

anti-D-immunoglobuliini

Käyttötarkoitus

Valmistetta käytetään Rh-negatiivisille naisille ennalta ehkäisevänä anti-D-hoitona raskauden aikana, synnytyksen aikana, jos vauva on Rh-positiivinen, abortin, keskenmenon tai niiden uhan yhteydessä, kohdunulkoisen raskauden ja rypäleraskauden yhteydessä tai silloin, jos esiintyy syntymättömän lapsen verenvuotoa yleensä erilliseen äidin verenkiertoon tai syntymätön lapsi kuolee raskauden loppuvaiheessa sekä raskaudenaikaisten toimenpiteiden, kuten lapsivesipunktion, tai syntymättömän lapsen napanuoraverinäytteen, biopsian, synnytykseen liittyvän manipulaation (kuten lapsen kääntäminen manuaalisesti oikeaan asentoon kohdussa) sekä vatsan alueen vaurion tai syntymättömän lapsen kohdunsisäisen kirurgisen hoidon, yhteydessä. Valmistetta voidaan antaa myös sellaisille Rh-negatiivisille potilaille, jotka ovat saaneet vahingossa Rh-positiivista verta.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Terveydenhuollon ammattilainen antaa lääkkeen lihakseen. Jos lihakseen annettavat injektiot ovat vasta-aiheisia, terveydenhuollon ammattilainen voi antaa injektion ihon alle, jos laskimoon annettavaa valmistetta ei ole saatavana. 

Vaikutustapa

Valmiste on immunoglobuliini, joka sisältää reesusvasta-aineita. Jos nainen, jonka punasoluissa ei ole reesustekijää (= Rh-negatiivinen) odottaa lasta, jolla on reesustekijä (= Rh-positiivinen), hänen immuunipuolustusjärjestelmänsä voi ryhtyä tuottamaan vasta-aineita reesustekijälle. Vasta-aineet voivat vahingoittaa syntymätöntä lasta varsinkin seuraavien raskauksien yhteydessä. Valmiste estää Rh-negatiivisen äidin immunisoitumista raskauden ja synnytyksen aikana ja estää siten syntymättömälle lapselle koituvia vaurioita.

Haittavaikutukset

Haittavaikutusten yleisyys ei ole tiedossa. Jos ilmenee veritulpan mahdollisia oireita, kuten hengenahdistusta, kipua ja turvotusta raajassa tai rintakipua, otettava heti yhteyttä lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Voidaan käyttää raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä jääkaapissa (2−8 °C). Ei saa jäätyä.
Pidä ampulli ulkopakkauksessa. Herkkä valolle.
Valmistetta voidaan sen kestoaikana säilyttää alle 25 °C:n lämpötilassa enintään 1 kuukauden ajan ilman, että se jäähdytetään uudelleen kyseisenä aikana. Jos valmistetta ei tämän jälkeen oteta käyttöön, on se hävitettävä.

Ulkonäkö

Liuoksen väri voi vaihdella värittömästä haalean kellertävään/vaaleanruskeaan.

Hinta ja pakkaustiedot