Markkinoija

VIATRIS

Vaikuttava aine

rosuvastatiini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään kohonneen kolesterolipitoisuuden alentamiseen ruokavalion ohella sekä eräiden muiden veren rasvahäiriöiden hoitoon, jotta sepelvaltimotaudin ja sydäninfarktin vaara pienenisi. Ei alle 6-vuotiaille lapsille.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä otetaan yksi lääkeannos päivässä.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään vesilasillisen kera ja se voidaan ottaa aterioinnista riippumatta. Ruokavaliohoitoa tulee noudattaa myös lääkehoidon aikana.

Vaikutustapa

Rosuvastatiini kuuluu ns. statiinien lääkeryhmään. Rosuvastatiini vähentää kolesterolin muodostumista maksassa. Se alentaa sekä kokonaiskolesterolin että erityisesti ns. pahan eli LDL -kolesterolin pitoisuutta veressä.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat vatsavaivat, päänsärky, voimattomuus, lihassäryt sekä huimaus.

Rosuvastatiini voi harvoin aiheuttaa luustolihassairautta eli myopatiaa. Jos hoidon aikana ilmaantuu selittämätöntä lihaskipua, lihasten heikkoutta tai virtsa värjäytyy tummaksi, niistä pitää ilmoittaa heti lääkärille.

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C. Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä kosteudelle.

Ulkonäkö

5 mg: keltainen, pyöreä, kaksoiskupera, kalvopäällysteinen tabletti, jonka halkaisija on 4,3 mm ja jonka toisella puolella on merkintä “M” ja toisella puolella “RS”.
10 mg: vaaleanpunainen, pyöreä, kaksoiskupera, kalvopäällysteinen tabletti, jonka halkaisija on 5,55 mm ja jonka toisella puolella on merkintä ”M” ja toisella puolella ”RS1”. 
20 mg: vaaleanpunainen, pyöreä, kaksoiskupera, kalvopäällysteinen tabletti, jonka halkaisija on 7,14 mm ja jonka toisella puolella on merkintä ”M” ja toisella puolella ”RS2”.
40 mg: vaaleanpunainen, soikea, kaksoiskupera, kalvopäällysteinen tabletti, jonka koko on 11,5 x 7 mm ja jonka toisella puolella on merkintä “M” ja toisella puolella “RS4”.

Hinta ja pakkaustiedot