Markkinoija

TEVA FINLAND

Vaikuttava aine

sumatriptaani

Käyttötarkoitus

Lääkärin aiemmin toteaman vaikean migreenin hoito yli 18-vuotiailla aikuisilla, jotka ovat käyttäneet triptaani-ryhmän lääkkeitä migreenin hoidossa aiemmin ja joiden migreenioireet ovat pysyneet muuttumattomina

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Suositeltu annos aikuisille on 50 mg. Yhden vuorokauden (24 tunnin) aikana ei saa ottaa yli 100 mg sumatriptaania (kaksi 50 mg:n tablettia). 

Jos migreenioireet lievittyvät ensimmäisen tabletin jälkeen, mutta palaavat sen jälkeen, toisen tabletin voi ottaa edellyttäen, että ensimmäisen tabletin ottamisesta on kulunut vähintään kaksi tuntia. Muussa tapauksessa voi käyttää tulehduskipulääkkeitä tai parasetamolia kivunlievitykseen.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään kokonaisina veden kanssa. Jos tabletin nieleminen on vaikeaa, tabletin voi puolittaa ja ottaa kahdessa osassa. Lääke tulee ottaa niin varhain kuin mahdollista migreenipäänsäryn ilmaannuttua. Lääkettä ei saa ottaa ennaltaehkäisevästi ennakko-oireiden tai auravaiheen aikana.

Vaikutustapa

Sumatriptaani kuuluu triptaaneiksi kutsuttujen lääkeaineiden ryhmään. Migreeniin liittyvän päänsäryn ajatellaan syntyvän pään alueen verisuonten laajenemisesta ja näiden kivuliaasta tulehduksesta. Sumatriptaani supistaa pään alueen verisuonia ja lievittää migreenikohtaukseen liittyvää päänsärkyä ja muita oireita, kuten pahoinvointia ja silmien valonarkuutta.

Haittavaikutukset

Joskus voi esiintyä uneliaisuutta, huimausta, ohimenevää verenpaineen noususa, punastumista, pahoinvointia, ohimenevää puristamisen tunnetta, lihaskipuja, hengenahdistusta ja heikkouden tunnetta.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden aikana. Imettämistä tulee välttää 12 tunnin ajan sumatriptaanin ottamisen jälkeen. Näiden 12 tunnin aikana erittynyt rintamaito tulee hävittää.

Säilytys

Ei erityisiä säilytysohjeita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä alle +25 °:ssa.

Ulkonäkö

Persikanvärinen tai vaaleanpunainen, soikea tabletti, jonka toiselle puolelle on painettu “5” ja “0” ja jakouurre kummallekin puolelle. Tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.

Hinta ja pakkaustiedot