Markkinoija

IBSA

Vaikuttava aine

menotropiini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään lapsettomuuden hoitoon tilanteissa, joissa suun kautta otettava klomifeeni ei ole auttanut. Sitä käytetään myös mm. koeputkihedelmöityksen yhteydessä.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Lääke pistetään ihon alle. Ihon alle pistämisen oppii suhteellisen helposti terveydenhuollon ammattilaisen antaman ohjeistuksen jälkeen. Valmiste on saatettava käyttökuntoon juuri ennen ensimmäistä injektiota terveydenhuollon ammattilaisen ja pakkausselosteen ohjeiden mukaan. Hoidon tehoa seurataan mittaamalla munarakkulan kokoa ultraäänitutkimuksella ja/tai verikokeilla.

Vaikutustapa

Menotropiini vaikuttaa samalla tavalla kuin aivolisäkehormonit edistäen munarakkulan kypsymistä munasarjassa. Hoidon loppuvaiheessa annetaan yleensä ns. irroituspiikki, joka sisältää toista hormonia (istukkagonadotropiini). Tämä edistää munarakkulan puhkeamista ja munasolun irtoamista (ovulaatio) munasarjasta.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat päänsärky ja vatsan turvotus. Joskus saattaa esiintyä myös huimausta, vatsakipua, vatsavaivoja, pahoinvointia, selkäkipua, painon tunnetta, munasarjojen hyperstimulaatio-oireyhtymää, lantion alueen kipua, rintojen arkuutta, pistoskohdan kipua tai muita reaktioita, väsymystä, yleistä huonovointisuutta, janoa ja kuumia aaltoja.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei pidä käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

Ennen käyttökuntoon saattamista: Säilytä 2 °C – 8 °C.

Käyttökuntoon saattamisen jälkeen liuosta voidaan säilyttää enintään 28 vuorokautta enintään 25 °C:ssa.

Ei saa jäätyä ennen käyttökuntoon saattamista eikä sen jälkeen.

Ulkonäkö

Kuiva‑aine injektiopullossa: valkoinen tai luonnonvalkoinen lyofilisoitu jauhe.

Liuotin esitäytetyssä ruiskussa: kirkas ja väritön liuos.

Hinta ja pakkaustiedot