Etusivu » Monimuotoinen punavihoittuma (erythema multiforme)

Monimuotoinen punavihoittuma (erythema multiforme)

Lääkärikirja Duodecim
24.2.2016
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Monimuotoinen punavihoittuma eli erythema multiforme on ihon ja limakalvojen immunologinen reaktio, jonka syy jää useimmiten epäselväksi. Jos aiheuttaja varmistuu, se on tavallisimmin ollut Herpes simplex -infektio (ks. «Huuliherpes eli yskänrokko (Herpes simplex tyyppi 1)»1 ja «Sukuelinherpes (genitaaliherpes) naisella»2), joskus muu infektio (esim. Mycoplasma pneumoniae, ks. «Mykoplasmat ja ureaplasmat taudinaiheuttajina»3), harvoin lääke (esim. tulehduskipulääke, sulfonamidi, epilepsialääke tai antibiootti). Monimuotoinen punavihoittuma ilmaantuu keskimäärin viikon kuluttua uusiutuvasta Herpes simplex -infektiosta (ks. «Huuliherpes eli yskänrokko (Herpes simplex tyyppi 1)»1).

Oireet

Lievemmässä taudissa käsiin, jalkapohjiin, polviin, kyynärpäihin, kasvoihin ja joskus muualle iholle kehittyy 3–5 vuorokaudessa kutiavia ja kirveleviä, 1–2 cm:n läpimittaisia läiskiä, joissa on sisäkkäisiä renkaita eri sinisen ja punaisen sävyissä, ja läiskän keskellä on usein rakkula (ns. kokardikuvio), ks. kuva «Monimuotoinen punavihoittuma ihossa»1. Läiskät parantuvat usein itsekseen 1–3 viikossa, mutta uusiutuvissa ja kroonisissa tautimuodoissa niitä tulee puuskittain päivien, viikkojen tai kuukausien välein. Kuumetta tai muita yleisoireita ei ole tai ne ovat hyvin lieviä.

Vaikeammassa taudissa rupeutuvia läiskiä on myös huulissa (ks. kuva «Monimuotoinen punavihoittuma huulessa»2) sekä suun ja ulkosynnytinten limakalvoilla. Silmät saattavat punoittaa, ja silmien limakalvoillakin voi olla pieniä rakkuloita. Vaikeassa tautimuodossa on usein kuumetta ja yleistä sairauden tunnetta.

Taudin toteaminen

Taudinmääritys tehdään vastaanotolla oireiden perusteella. Ihon koepala voi olla joskus aiheellinen. Taustatekijöitä etsitään tarvittaessa.

Itsehoito

Lievässä taudissa riittää, että ihottumaläiskiä suihkutetaan vedellä päivittäin. Sen jälkeen laitetaan hydrokortisonivoidetta 1–2 viikon ajan.

Milloin hoitoon?

Rajuoireinen iholla ja limakalvolla rakkuloiva monimuotoinen punavihoittuma on aihe hakeutua lääkäriin vuorokauden kuluessa. Toistuvasti uusiutuva tauti kuuluu myös lääkärin selvitettäviin sairauksiin; hoitoon hakeudutaan lähiviikkoina.

Jos potilaalla on vaikeita limakalvo-oireita, käytetään usein sisäistä prednisoloni-lääkitystä parin viikon ajan. Pelkästään iho-oireisessa taudissa ei prednisolonin hyödystä ole selkeää näyttöä. Ihottumaan voidaan voidella tarvittaessa vahvaa kortisonivoidetta. Silmäoireinen erythema multiforme edellyttää silmälääkärin tutkimusta ja hoitoa.

Toistuvan monimuotoisen punavihoittuman taustalla voi olla uusiutuva Herpes simplex -infektio, jonka estolääkitys voi rauhoittaa myös monimuotoisen punavihoittuman. Jos oire ei rauhoitu, voi lääkäri harkita hoidoksi mm. dapsonia tai atsatiopriinia.

Ehkäisy

Toistuvan monimuotoisen punavihoittuman ilmaantumista voi ehkäistä vain, jos sen syy on saatu selville. Lääkeyliherkkyydessä reaktion aiheuttanutta lääkettä vältetään. Toistuvan Herpes simplex -infektion ja siihen liittyvän erythema multiformen voi ehkäistä jatkuvalla herpeslääkityksellä.

Käytettyjä lähteitä