Etusivu » Punasoluindeksit

Punasoluindeksit

Laboratoriotutkimusten tulkinta
30.6.2016
Seija Eskelinen

Perusverenkuvassa lasketaan useita punasolujen ominaisuuksia kuvaavia lukuja, joita ammattislangissa kutsutaan yleisesti punasoluindekseiksi.

Punasolujen keskitilavuus (E-MCV)

MCV ilmoittaa punasolujen tilavuuden eli koon. Yksikkö femtolitra (fl) on 0.000000000000001 litraa. Punasolut ovat siis tavattoman pieniä.

Punasolujen keskimääräinen hemoglobiinin määrä (E-MCH)

MCH kertoo, paljonko yksi ainoa punasolu sisältää hemoglobiinia. Pikogramma (pg) on 0.000000000001 grammaa. Pieneen punasoluun ei paljoa hemoglobiinia mahdu.

Punasolujen keskimääräinen hemoglobiinin konsentraatio (E-MCHC)

MCHC:n yksikö on grammaa litrassa samoin kuin hemoglobiinikin. Hemoglobiiniarvo kertoo hemoglobiinin määrän litrassa kokoverta, mutta MCHC ilmoittaa määrän litrassa punasoluja. Kun MCHC-arvo on viitearvoja pienempi, punasolut sisältävät normaalia vähemmän hemoglobiinia.

Punasolujen koon vaihtelu (E-RDW)

RDW (Red cell Distribution Width) kuvaa punasolujen koon vaihtelua. Normaalisti punasolut ovat varsin tasakokoisia. Joissakin veritaudeissa, muun muassa joissakin anemioissa punasolujen koko vaihtelee huomattavasti. RDW-luku kuvaa vaihtelun määrää. Vaihtelu ilmoitetaan prosentteina. Jos RDW on yli 15 %, vaihtelua on tavallista enemmän.

Punasoluindeksit antavat tarkempaa tietoa anemioista «Anemia (alhainen hemoglobiini)»2. Esimerkiksi raudanpuutteessa punasolut ovat pieniä ja kalpeita. Tällöin MCV, MCH ja MCHC ovat kaikki viitearvojen alapuolella. Toisaalta B12-vitamiinin ja foolihappo-vitamiinin puutteessa punasolut ovat tyypillisesti tavallista suurempia, jolloin MCV-arvo on selvästi suurentunut. Jos epäillään raudan tai vitamiinien puutosta, raudan, B12-vitamiinin tai foolihapon pitoisuus voidaan tutkia verestä. Jos hemoglobiiniarvo on työikäisellä normaali, mutta MCV on koholla, on usein kysymys alkoholin suurkulutuksesta. Alkoholin käytön lopettaminen/vähentäminen näkyy MCV:n pienenemisenä vasta kuukausien kuluttua.

MCV-arvon suureneminen alkoholin suurkulutuksen seurauksena osoittaa, että se vaikuttaa moniin elimiin, myös luuytimen verta muodostaviin soluihin.