Etusivu » Natriureettinen peptidi, B-tyypin N-terminaalinen propeptidi (P–proBNP)

Natriureettinen peptidi, B-tyypin N-terminaalinen propeptidi (P–proBNP)

Laboratoriotutkimusten tulkinta
1.7.2016
Seija Eskelinen
Viitearvot (HUS) «Viitearvojen tulkinta»1
Miehet alle 50 valle 84 ng/l
Naiset alle 50 valle 155 ng/l
Miehet 50–65 valle 194 ng/l
Naiset 50–65 valle 222 ng/l
Miehet yli 65 valle 229 ng/l
Naiset yli 65 valle 352 ng/l

Sydänlihaksen venyttyminen saa aikaan sydänsolujen erittämän aminohapon, natriureettisen propeptidin, plasmapitoisuuden nousun. Sen määritystä käytetään pääasiassa sydämen vajaatoiminnan «Sydämen vajaatoiminta»2 laboratoriodiagnostiikassa kuvantamistutkimusten (sydämen ultraääni, keuhkokuva) ohella. Kroonisen sydämen vajaatoiminnan hoidon seurannassa sen merkitys on vähäinen; oireiden vakavuus on selkeämpi mittari.

Mitä vaikeampi sydämen vajaatoiminta, sitä korkeammalle proBNP nousee. Se nousee myös muissa tilanteissa, joissa sydämen kammioiden paine nousee tai kammiot venyttyvät, kuten käy sepelvaltimotautikohtauksessa, keuhkoveritulpassa, rytmihäiriöissä ja vaikeassa keuhkokuumeessa.

Kohonneita arvoja tulkitessa otetaan huomioon potilaan ikä. Päätösrajat eroavat aika lailla viitearvoista. Esimerkiksi jos yli 75-vuotiaalla potilaalla proBNP on yli 1 800 ng/l, tulos viittaa äkilliseen sydämen vajaatoimintaan. Raja-alueelle 300–1 800 ng/l jäävän tuloksen tulkinnassa tulee ottaa huomioon edellä mainitut muut syyt. Toisaalta, kun proBNP on alle 300 ng/l minkä ikäisellä potilaalla hyvänsä, voidaan olla varsin varmoja, ettei potilaan äkillinen hengenahdistus johdu sydämen vajaatoiminnasta.