Legionelloosi on legionellabakteerin aiheuttama keuhkokuume, joka voi olla hengenvaarallinen varsinkin iäkkäille henkilöille ja vaikeita perustauteja sairastaville.Tauti ei tartu henkilöstä toiseen. Tartunnan voi saada esimerkiksi hotellien tai risteilylaivojen saastuneista ilmastointilaitteista, porealtaista, suihkuista ja suihkulähteistä. Usein tapaukset ovat liittyneet matkailuun Välimeren maissa. Taudin itämisaika tartunnasta oireiden alkuun on 2–14 päivää.

Mikäli matkailijalla ilmenee matkan aikana tai sen jälkeen kuumetta, johon liittyy yskä, hengenahdistus sekä mahdollisesti päänsärky, sekavuus, lihaskipu, vatsakipu ja ripuli, tulee hakeutua viivytyksettä lääkärin tutkimuksiin.

Matkailutaustan esille tuominen auttaa epäilemään legionelloosia. Kliinisen tutkimuksen tai röntgenkuvauksen perusteella todetun keuhkokuumeen aiheuttaja voidaan useimmiten varmentaa legionelloosiksi virtsanäytteestä. Legionelloosi hoidetaan legionellabakteeriin tehoavalla mikrobilääkeellä. Ehkäisyn mahdollisuudet ovat rajalliset, mutta käytännössä kannattaa hotelleissa avata hana minuuttia, paria ennen suihkuun menoa, tyhjentää poreammeesta vesi aina käytön jälkeen ja jos mahdollista, huolehtia suihkutilan hyvästä ilmanvaihdosta. Eurooppalainen verkosto, European Legionnaires Disease Surveillance Network (ELDSnet), seuraa matkailuun liittyviä tapauksia ja tiedottaa, jos ne ovat liittyneet samaan majoituslaitokseen.