Lymen borrelioosi on Borrelia-bakteerin (Borrelia burgdorferi s.l.) aiheuttama monimuotoinen ja monivaiheinen infektiotauti, jota esiintyy maailmanlaajuisesti pohjoisella pallonpuoliskolla. Tässä kappaleessa ei käsitellä ns. toisintokuumetta, jota aiheuttavat pehmeäkuoristen puutiaisten tai vaatetäiden välityksellä leviävät muut borrelialajit.

Lymen borrelioosia esiintyy eniten Yhdysvaltojen koillis- ja itäosissa, Keski- ja Itä-Euroopassa, Etelä-Ruotsissa sekä Ahvenanmaalla. Näiden lisäksi tautia ja sitä levittäviä puutiaista esiintyy Suomessa Oulu–Kajaani-linjan eteläpuolella, entisen Neuvostoliiton alueella ja Aasiassa. Afrikasta, Australiasta ja Etelä-Amerikasta on kuvattu vain muutamia yksittäisiä tautitapauksia. Taudin tärkein levittäjä on puutiainen (Ixodes ricinus). Kaikkialla missä on puutiaisia, voi olla borrelioosiakin.

Varma Lymen borrelioosin merkki on muutaman päivän kuluttua puutiaisen piston jälkeen puremakohdan ympärille syntyvä rengasmaisesti leviävä, punoittava ihottuma. Tämä oire jää toisinaan ilmaantumatta, ja oireina ovat päänsärky ja muut säryt, kuume sekä väsymys. Jos havaitsee itsessään tällaisen laajenevan ihopunoituksen tai edellä kuvattuja muita oireita muutaman viikon kuluessa puremasta, on hakeuduttava lääkäriin. Tauti hoidetaan mikrobilääkkeillä.

Jos matkan aikana liikutaan aluskasvillisuuden seassa, kannattaa paikallisilta asukkailta tiedustella, onko alueella puutiaisia. Päivittäinen koko kehon punkkisyyni on paras keino välttyä tartunnalta. Tarkastusta tehtäessä tulee muistaa, että puutiaisten nymfimuodot ovat 1–2 mm:n kokoisia. Sukat ja housujen lahkeet pitää tarkastaa ja puistella tai harjata heti kävelyn jälkeen. Hyönteiskarkotteista ja pitkävartisista jalkineista saattaa myös olla apua. Puutiainen tulee irrottaa iholta varovasti mahdollisimman pian. Parhaiten irrotus onnistuu käyttämällä pinsettejä tai apteekista saatavia punkinpoimijoita. Borrelia tarttuu puutiaisesta vasta kun se on ollut kiinni ihossa useita tunteja. Borreliainfektiota vastaan ei toistaiseksi ole olemassa rokotetta.